green deal

Green Deal
Duurzame Zorg

Green Deal Duurzame Zorg is een afspraak tussen de Rijksoverheid en andere partijen om activiteiten voor het realiseren van duurzame zorg uit te voeren. De VIG heeft de deal ondertekend én is onderdeel van de regiegroep: organisaties die de Green Deal Samen werken aan duurzame zorg in gang gezet hebben.

Scroll om meer te ontdekken

Vertegenwoordiging VIG

Annelies de Lange is namens de VIG lid van de werkgroep. Zij is betrokken bij thema 5: verminderen van Medicijnverspilling.

Achtergrondinformatie

De klimaatcrisis is op dit moment de grootste bedreiging voor de volksgezondheid. In Nederland is de zorgsector verantwoordelijk voor 7% van de nationale CO2-voetafdruk en 4% van het afval. Met het leveren van zorg draagt de sector dus bij aan de klimaatcrisis, milieucrisis en een toenemende zorgvraag. Het is deze paradox die de zorg wil doorbreken.

De zorgsector wil daarom een ‘duurzame zorg’. Dat betekent ‘groene en klimaatneutrale zorg’ met minimale uitstoot van broeikasgassen en impact op de leefomgeving. Met duurzame zorg draagt de sector bij aan het beperken van de zorgvraag én aan de beweging richting passende zorg.

In de Green Deal Zorg Samen werken aan duurzame zorg hebben partijen, waaronder de VIG, afgesproken om voor vijf thema’s resultaatgericht aan de slag te gaan voor de periode 2023 tot en met 2026. Met het ondertekenen van de deal hebben we onze ambitie bekrachtigd om als geneesmiddelensector verder te verduurzamen.

ondertekening green deal duurzame zorg

De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen ondertekende de Green Deal Zorg 3.0 in november 2022, in het bijzijn van de toenmalige ministers Ernst Kuipers en Mark Harbers. Ook de Young Innovators of Medicine (YIM) en lidbedrijven van de VIG hebben de deal ondertekend:

  • AbbVie
  • AstraZeneca
  • Bayer
  • Boehringer Ingelheim
  • Chiesi Benelux

  • Gilead Sciences
  • LEO Pharma
  • Lilly Nederland
  • Merck Group
  • MSD

  • Novartis
  • Pfizer
  • Roche
  • Sanofi
  • Takeda

Artikelen over duurzame zorg

Vijf thema's

In de Green Deal Zorg Samen werken aan duurzame zorg spreken partijen af om voor vijf thema’s resultaatgericht aan de slag te gaan voor de periode 2023 tot en met 2026. Ook de VIG heeft zich aan deze afspraken gecommitteerd.

01

Gezondheidsbevordering

De zorgsector zet in op de gezondheid van de bevolking, patiënten, cliënten en medewerkers. Het gaat om het voorkomen van ziekte, creëren van een gezonde leefomgeving en het bevorderen een gezonde leefstijl. Dit zorgt voor meer gezonde levensjaren en een afname van het zorggebruik.

02

Kennis & bewustwording

Het is noodzakelijk dat alle professionals in de zorg, van bestuurder tot artsen, verpleegkundigen, facilitaire ondersteuners en studenten geïnformeerd zijn over de relatie tussen menselijk handelen, klimaatcrisis, milieuvervuiling en gezondheid.

03

CO2-reductie

Voor de aanpak van de klimaatcrisis is het op zeer korte termijn reduceren van CO2-emissies naar nul essentieel en passend bij de missie van de zorg. De zorgsector sluit hier aan op het landelijk Klimaatakkoord en overheidsbeleid dat als doel voor 2030 ten minste 55% CO2-reductie stelt. Dit loopt via aandacht voor het vastgoed, interne processen en alle vervoerstromen.

04

Circulair

Voor de aanpak van de milieu- en grondstoffencrisis werken de zorgaanbieders aan circulaire zorg. Voor 2030 sluit de zorg aan op het landelijk beleid voor 50% verminderen primair grondstofverbruik. Voor de zorg zijn de omvang van de afvalstromen meetbare indicatoren om te werken aan circulaire zorg.

05

Medicijnen

Voor de aanpak van de milieuverontreiniging en oppervlaktewater in het bijzonder gaat de zorg aan de slag met vermindering van medicijngebruik met speciale aandacht voor milieubelastende medicijnen.

Contactpersoon