Ketenaanpak Medicijnresten uit water
In de ketenaanpak Medicijnresten uit Water werken overheid, producenten van geneesmiddelen zorgpartijen en de watersector samen aan maatregelen om medicijnresten in water terug te dringen. Ook de VIG is partner.
Annelies de Lange is namens de VIG thematrekker Ontwikkeling en Toelating binnen de Ketenaanpak Medicijnresten Uit Water.
Het medicijngebruik in Nederland neemt toe, onder andere door een vergrijzende populatie. De resten van deze medicijnen komen via urine en ontlasting in het riool terecht. Niet alle medicijnresten kunnen door de rioolwaterzuiveringsinstallaties verwijderd worden. Uiteindelijk komt daarmee een deel van de medicijnresten in het oppervlaktewater terecht. Dit gaat om een aanzienlijke hoeveelheid: het RIVM schat dat er jaarlijks ten
minste 190.000 kilo geneesmiddelen in het oppervlaktewater terechtkomt.
Dit heeft negatieve gevolgen voor de waterflora en -fauna. Bekende effecten zijn gedragsverandering bij vissen en waterkreeftjes, verminderde voortplanting bij watervlooien, geslachtsverandering bij vissen en weefselschade aan lever en nieren bij vissen. Medicijnresten die hierin een rol spelen zijn onder meer antidepressiva, pijnstillers en hormonen uit bijvoorbeeld de anticonceptiepil. Ook kunnen medicijnresten de bereiding van drinkwater bemoeilijken.
De ketenaanpak ‘Medicijnresten uit Water’, waarin een groot aantal partijen uit de zorg- en watersector samen optrekken, is gericht op het verminderen van medicijnresten in het water met het doel om de waterkwaliteit te
verbeteren. Het ministerie van I&W is de trekker van de ketenaanpak.