De code
04-07-2023

De Dag van de Code - Passende zorg

Dit event vond plaats op: 04-07-2023 – 14:30 – 17:30 – Astellas in Leiden, op het Bio Science Park

Zo’n 100 deelnemers vulden de zaal bij de jaarlijkse Dag van de Code, dit jaar op 4 juli. Ditmaal was het bij gastheer Astellas in Leiden, met het thema Passende Zorg. Dat de geneesmiddelensector daar volop aan bijdraagt, werd duidelijk in de zes gepresenteerde Best Practices van bedrijven met hun zorgpartners. Sleutelwoorden waren partnerschap, data, innovatie en vertrouwen; essentieel om het dreigende zorginfarct het hoofd te bieden.

 

6 best practices over passende zorg, werden gepresenteerd met onder andere bijdragen van:

  • Boehringer Ingelheim geeft samen met Amsterdam UMC een presentatie over P4O2, waar ze in een samenwerking de ontwikkeling van producten voor de preventie van longziekten als astma en COPD stimuleren. Het gaat om een groot onderzoek naar longschade en naar het herkennen, voorkomen en genezen ervan.
    Sprekers: Prof. Anke-Hilse Maitland (Amsterdam UMC) en Sacha Moenis (Boehringer Ingelheim)
  • Janssen staat op het podium over ‘Betere toegankelijkheid van zorg’ door nieuwe geneesmiddelen onder voorwaarden toe te laten met behulp van (onder andere) Real World Data in gezamenlijk opgezette registries.
    Spreker: Michel van Agthoven (Janssen)
  • Astra Zeneca en TNO over het HERACLES-project– een pilot om data uit verschillende bronnen samen te brengen en te analyseren. Dit om meer onderzoek naar kanker mogelijk te maken.
    Sprekers: Jan Pander (AstraZeneca) en Erik Cornelisse (TNO)
  • Roche en BMS werken samen met ziekenhuizen, zorgverzekeraars en andere geneesmiddelenbedrijven aan de DRUP studie, waarin andere geneesmiddelen beschikbaar gesteld aan patiënten met vergevorderde of uitgezaaide kanker, die niet meer in aanmerking komen voor standaardbehandelingen.
    Sprekers: Jacco Lieste (Roche), Nancy Laurens (BMS) en Hans Gelderblom (LUMC)
  • Denis Peeters (Sanofi) vertelt samen met zorgpartner Alcura over een zorgecosysteem voor MS-patiënten, waardoor voortijdige uitval voorkomen wordt.
  • Amgen en Orikami ontwikkelden een digitale biomarker om de kwetsbaarheid en veerkracht van longkankerpatiënten tijdens een behandeling te kunnen monitoren. Dit gebeurt in samenwerking met artsen, patiënten en andere partners.
    Sprekers: Michel Rudolphie (Orikami) en Ronald Vollebregt (Amgen)

Aansluitend was er een paneldiscussie over de toegevoegde waarde van de geneesmiddelensector ten aanzien van passende zorg; rode draad best practices, rol van de geneesmiddelensector als het gaat om passende zorg. Doen we de juiste dingen? Doen we de dingen die we doen goed?

Meer nieuws