18-03-2025

Europese Commissie: voorstel Critical Medicines Act

Scroll om meer te ontdekken
De Europese Commissie presenteerde vorige week haar langverwachte voorstel voor de Critical Medicines Act (CMA). Met deze wet wil Europa de beschikbaarheid, levering en productie verbeteren van medicijnen die wij als onmisbaar beschouwen binnen de Europese Unie (EU). De geneesmiddelensector ondersteunt deze ambitie van de Commissie. Tegelijkertijd is een zorgvuldige implementatie van groot belang om onnodige complexiteit en negatieve gevolgen te voorkomen.

 

Behalve patiënten in Europa, zijn ook patiënten in alle andere werelddelen afhankelijk van een stabiele levering van medicijnen vanuit de EU. Europa is namelijk wereldwijd de grootste exporteur van geneesmiddelen. In de huidige geopolitieke context is het daarom essentieel om internationaal samen te werken en de veerkracht van de wereldwijde toeleveringsketen te versterken.

Maatregelen

De Commissie wil strategische investeringen aanmoedigen om de productie van essentiële geneesmiddelen en hun ingrediënten binnen Europa te vergroten. Ook stimuleert de CMA internationale, strategische samenwerking en diversificatie van toeleveringsketens. Ook gezamenlijke aanbestedingen staan in het voorstel. Die maatregelen moeten de afhankelijkheid van landen buiten Europa, met name Azië, verminderen. Uit die regio komt momenteel het grootste deel van de actieve farmaceutische ingrediënten (API’s).

Door minder afhankelijk te zijn van andere regio’s, wil Europa ervoor zorgen dat essentiële geneesmiddelen, waaronder antibiotica en geneesmiddelen voor kanker, hart- en vaatziekten en mentale gezondheidsaandoeningen, beschikbaar zijn voor Europese burgers. En dat Europa beter is voorbereid op mogelijke toekomstige gezondheidscrises.

Aandachtspunten

De geneesmiddelensector ondersteunt het streven om innovatie en veerkracht in de Europese farmaceutische industrie te stimuleren. Tegelijkertijd is er een aantal belangrijke aandachtspunten. Een gezamenlijke aanbesteding zien als dé oplossing voor alle oorzaken van tekorten, is te kort door de bocht. En het is nodig dat de voorgestelde beleidsoplossingen doelgericht, op feiten gebaseerd en met internationale verdragen afgestemd zijn. Alleen dan wordt voorkomen dat nieuwe maatregelen onbedoelde effecten hebben op leveringszekerheid en patiënttoegang.

De EU zet een belangrijke stap met dit voorstel. De Nederlandse overheid zal binnen zes weken haar standpunt hierover bepalen. Binnen de geneesmiddelensector zijn we bezig met een grondige analyse, die we zullen delen met alle relevante partijen. Dat het essentieel is dat Europese en nationale initiatieven goed op elkaar aansluiten, zal in elk geval deel uitmaken van die analyse.

Tekorten aanpakken

Kortom, de nieuwe Critical Medicines Act biedt belangrijke kansen om Europese autonomie én internationale samenwerking verder uit te bouwen, zodat de toegang tot essentiële geneesmiddelen is gewaarborgd. We zien het als een gedeelde prioriteit en verantwoordelijkheid om dat te realiseren. Daarom spannen we ons in om, samen met andere belanghebbenden, het maximale te doen om tekorten op Europees niveau aan te pakken – zeker in deze geopolitiek uitdagende tijden.

Verder lezen