18-03-2025

Meld je aan: symposium Psychopharmac'eau

Scroll om meer te ontdekken
Medicijnresten uit psychiatrische behandelingen komen via afvalwater terecht in ons oppervlaktewater. Wat betekent dit voor het milieu? En belangrijker nog: hoe kunnen we deze impact verminderen? Ontdek het tijdens het symposium van Psychopharmac’eau op 28 maart!

Wil je zelf zien hoe medicijnresten effectief uit het water worden verwijderd? Schrijf je dan ook in voor de exclusieve rondleiding door waterzuiveringsinstallatie RWZI Horstermeer, die voorafgaat aan het symposiumn. Hier leer je hoe geavanceerde technieken zoals ozonisatie en actiefkool bijdragen aan schoner water.

Tijdens het symposium delen experts hun nieuwste inzichten en mogelijke oplossingen voor de gevolgen van psychiatrische medicijnen op het waterleven. Zo presenteren drie promovendi, waaronder Charlie Davey en Asmita Dubey, uit het onderzoeksteam van prof.dr. Annemarie van Wezel de resultaten uit hun proefschrift.

Promovendi

Davey: ‘Van veel stoffen zijn er geen of onvoldoende gegevens beschikbaar om het risico op het watermilieu in te schatten. Mogelijk zijn er meer risico’s van psychofarmaco op het watermilieu dan ik heb kunnen vaststellen.’ Ook heeft hij naar verschillende behandelmethoden gekeken. ‘Geavanceerde behandelingen helpen de risico’s te verminderen, maar een gebrek aan gegevens en afhankelijkheid van computermodellen zorgen voor enige onzekerheid.’

Ook Dubey licht toe waar haar presentatie over gaat. ‘Psychofarmaca hebben subtiele, niet-dodelijke effecten op in het water levende organismen. Daarom is het belangrijk om gedragstesten uit te voeren bij het beoordelen van de milieu-effecten van stoffen. In mijn onderzoek heb ik ook gezien dat geavanceerde zuiveringstechnieken, zoals ozonisatie, de negatieve effecten van psychofarmaca aanzienlijk kunnen verminderen.’

Psychiater Jurjen Luykx

‘Groene’ psychiater Jurjen Luykx spreekt ook op het symposium. Hij is mede-auteur van het boek ‘Groene planeet, groene zorg. Jouw impact als zorgprofessional’. Het boek beschrijft welke acties iedereen in de zorg kan doorvoeren om de zorgsector te vergroenen. Tijdens zijn presentatie zal Luykx ingaan op de rol die voorschrijvers spelen in het verminderen van de milieu-impact.

Aanmelden

Meld je aan en ontdek welke invloed psychiatrische medicijnen hebben op het waterleven, hoe medicijnresten uit het afvalwater worden gehaald en wat jij zelf kunt doen om de risico’s voor het milieu te beperken. Deelname is kosteloos.