‘De geneesmiddelensector staat klaar om, samen met de ministeries en maatschappelijke partijen, de schouders onder deze ambitie te zetten en met gerichte inzet van biotechnologie de mensen in Nederland langer in goede gezondheid te kunnen laten leven’, aldus Carla Vos, directeur van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelbedrijven (VIG). Zij is zeer te spreken over de visie, die helder weergeeft dat Nederland de kansen die de technologie voor welvaart, veiligheid en gezondheid wil stimuleren.
De gekozen aanpak is helder. Het bevat zowel aandacht voor a) een sterke wetenschap (de basis van de biotechnologie), b) de ontwikkeling van producten door samenwerking tussen publieke en private partijen binnen een stimulerend investeringsklimaat, en c) het belang van een goed ontwikkelde thuismarkt, zodat Nederlandse patiënten en gebruikers de producten die met Nederlandse technologie ontwikkeld zijn ook kunnen gebruiken.
‘Door deze end-to-end benadering geeft het kabinet duidelijk aan dat een toekomstbestendige ontwikkeling van de sector een totaalaanpak vergt. Alleen stimuleren van onderzoek of productie zal niet tot een optimale ontwikkeling van de sector leiden’, vervolgt Vos. Ze kijkt dan ook met spanning uit naar de uitwerking van de meer concrete uitvoeringsagenda, waar ze ook graag mensen en middelen van haar Vereniging voor wil inzetten.
Daarnaast vindt Vos het terecht dat het kabinet veel aandacht heeft voor het Brusselse speelveld. Daar komt veel nieuwe regelgeving voor de biotechnologie op tafel te liggen, zoals de EU Biotech Act. ‘Maar ook bestaande Europese regelgeving is bepalend voor een sterke geneesmiddelensector. Willen wij namelijk innovaties uit de sector écht kans van slagen geven, dan is nu het moment voor het kabinet om haar inzet in de onderhandelingen rondom de Europese geneesmiddelenwetgeving te herzien. Niet voor niets hebben wij twee weken geleden een brandbrief met de Tweede Kamer gedeeld waarin wij vrezen voor een decimering van investeringen in geneesmiddelen. De tijd dringt en Nederland blijft inzetten op 25% vermindering van de basisbescherming. Dat zal investeringen wegjagen in plaats van aanjagen,’ besluit Vos.
Daarom roept de VIG het kabinet en de Tweede Kamer met klem op om de Nederlandse inzet in Brussel te heroverwegen en net als buurlanden België en Duitsland te staan voor behoud van de huidige beschermingstermijnen en daarmee voor behoud van het innovatiepotentieel van geneesmiddelenonderzoek- en ontwikkeling voor Europa en Nederland. Juist nu.