De toelating van een nieuw medicijn tegen de ziekte van Alzheimer op de Europese markt is een stap dichterbij. Het Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) van de Europese medicijnautoriteit EMA publiceerde donderdag een positief advies over het medicijn met de werkzame stof lecanemab. De Europese Commissie moet dit nog wel goedkeuren.
De Amerikaanse medicijnautoriteit FDA keurde het medicijn in juli 2023 al volledig goed. Het medicijn liet in klinische studies zien dat het in een vroeg stadium de dodelijke hersenziekte kan vertragen, maar is niet geschikt voor alle circa 300.000 patiënten met dementie in Nederland.
‘Circa 10% van de patiënten die zich melden op een geheugenpoli, komt hiervoor in principe in aanmerking’, zegt emeritus hoogleraar Philip Scheltens, Head EQT Life Sciences Dementia Fund.
‘Deze behandeling is niet bedoeld voor grote patiëntgroepen, maar waarschijnlijk voor 10.000 à 20.000 patiënten in ons land. Dit zijn patiënten bij wie de ziekte van Alzheimer is vastgesteld en zich in een beginnend stadium van de ziekte bevinden. Zij komen in eerste instantie terecht bij de expertisecentra van academische ziekenhuizen, die de behandeling naar verwachting als eerste oppakken.’
Scheltens onderstreept het belang van het positief advies van de CHMP over lecanemab, een medicijn van geneesmiddelenbedrijven Eisai en Biogen: ‘Het is voor het eerst in 25 jaar dat er in Europa een medicijn wordt toegelaten dat niet alleen symptomen bestrijdt, maar écht ingrijpt op het onderliggend ziekteproces van deze ernstige hersenaandoening. Dat is een belangrijke stap vooruit. Zodra het medicijn in Nederland wordt vergoed, kunnen artsen, in overleg met de patiënten en hun naasten, in ieder geval zelf de keuze maken of het medicijn wel of niet wordt gebruikt, na afweging van de verwachte werkzaamheid en bijwerkingen. Vergeet niet dat patiënten in de beginfase van de ziekte die afweging vaak nog prima kunnen én willen maken.’
De verwachting is dat de Europese Commissie uiterlijk in januari 2025 een besluit neemt over lecanemab, op basis van het CHMP-advies. Als dat ook positief uitvalt, stelt het Zorginstituut Nederland in overleg met het ministerie van VWS vast of en tegen welke prijs dit geneesmiddel vanuit de zorgverzekering wordt vergoed. Zodra het in de basisverzekering zit, is het beschikbaar voor Nederlandse patiënten.
Bericht CBG
Bericht EMA
Whitepaper dementie van Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG)
Persbericht Eisai