08-06-2021

R&D-rendement geneesmiddelenbedrijven licht verbeterd

Opbrengsten geneesmiddelen

Voor het eerst sinds 2014 lijkt er een eind gekomen te zijn aan het steeds slechter wordende rendement op R&D-investeringen in de geneesmiddelensector. Het R&D-rendement steeg licht, van 1,6% in 2019 naar 2,5% in 2020.

Dat blijkt uit onderzoek van Deloitte, dat sinds 2010 jaarlijks het R&D-rendement van de farmaceutische sector berekent. Het accountantkantoor vindt het nog te vroeg om van een trendbreuk te spreken. Mogelijk heeft de COVID-19 pandemie invloed op het cijfer en is de verbetering niet van structurele aard.

Klinische trials

Gemiddeld is een geneesmiddelenbedrijf in 2020 $ 2,44 miljard kwijt voor de ontwikkeling van een nieuw product. Belangrijke reden hiervoor is het steeds ingewikkelder worden van de klinische trials. Daar komt bij dat veel nieuwe geneesmiddelen zich richten op kleine groepen patiënten waardoor het lastiger wordt om aan voldoende studiedeelnemers te komen, zeker bij aandoeningen waarvoor meerdere geneesmiddelen in ontwikkeling zijn.

Lessons learned

Ondanks deze verbeteringen heeft de sector nog een lange weg af te leggen om structureel hogere cijfers te krijgen. Hierbij kunnen we veel leren van het doen van onderzoek tijdens de COVID-19 pandemie. Artificial intelligence en andere digitale technologieën kunnen het onderzoeksproces versnellen. En een nieuwe manier van geneesmiddelbeoordeling door toezichthoudende instanties als het Europees Geneesmiddelbureau EMA kan de ontwikkeltijd ook enorm verkorten.

Download hier het rapport en achtergronden