Het Nederlandse Halix, dat in Leiden over een grootschalige productiefaciliteit beschikt, gaat bijvoorbeeld produceren voor AstraZeneca. Het Duitse biofarmaceutische bedrijf CureVac heeft een deel van de productie van zijn kandidaat-vaccin uitbesteed aan Wacker Biotech in Amsterdam. En BioConnection uit Oss test momenteel een nieuwe vulmachine die vanaf april kan worden ingezet bij de productie van vaccins van AdaptVac.
Nederland is niet het enige land dat op productiegebied zijn steentje bijdraagt. De wereldwijde samenwerking op deze schaal is ongekend. Zo werd vorige week bekend dat Novartis, Sanofi en Merck ondersteuning gaan bieden bij de productie van het Pfizer/ BioNTech-vaccin. Het Duitse Bayer kondigde maandag aan 160 miljoen extra coronavaccins van Curevac te gaan produceren, om beter aan de vraag te kunnen voldoen. Ook andere farmaceuten maakten de afgelopen weken bekend hun productie maximaal op te schroeven.
Daarbij is het nooit helemaal te voorkomen dat er soms tegenslagen zijn. Daarover zei Alexander Willemse van BioConnection deze week in de Telegraaf: ‘Biologische processen zijn veel complexer dan chemische processen. Je hebt in het productiesysteem met levende organismen te maken die je moet opschalen. Een notoir lastige klus.’
Ook voor de verdere toekomst worden samenwerkingsverbanden gezocht. CureVac maakte deze week bekend een samenwerking aan te gaan met het Verenigd Koninkrijk om de volgende generatie vaccins tegen nieuwe varianten van het coronavirus te ontwikkelen. Daarnaast gaat CureVac samenwerken met GSK om nieuwe vaccins te ontwikkelen. Er wordt een nieuwe lijn mRNA vaccin-kandidaten geproduceerd die mogelijk meerdere coronavirusvarianten aan kunnen pakken en mogelijk ook andere luchtwegvirussen. De bedrijven hopen volgend jaar hun vaccin op de markt te hebben.
Meer weten over vaccinontwikkeling? Lees de Q&A over vaccinontwikkeling, opgesteld door de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen