01-10-2024

Zorginfarct? Samen sterk!

Artikel uit Oncologica
Carecoalition 2023

Kan het duurzaam verplaatsen van ziekenhuiszorg de druk op de dagbehandeling verlichten? De CareCoalition denkt van wel. Deze non-profitsamenwerking tussen verschillende farmaceutische bedrijven wil door samen te werken met stakeholders in het veld, een bijdrage leveren aan het ontlasten van de dagbehandelingen of poliklinieken in de ziekenhuizen.

Saskia Fouw-Claassen, oncologieverpleegkundige en verpleegkundig specialist bij Allerzorg, ging in gesprek met verschillende betrokkenen bij de CareCoalition. Haar artikel is te lezen in de nieuwste editie van Oncologica; het tijdschrift van de beroepsvereniging V&VN (Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland) Oncologie.

Zorg duurzaam en veilig verplaatsen

De CareCoalition werkt al vier jaar samen met zorgverleners en andere stakeholders met de ambitie om (oncologische) zorg duurzaam en veilig te verplaatsen naar huis of naar de wijk met zo mogelijk meer zelfregie bij de patiënt. Dat kan helpen om de druk op de zorg te verlichten, het liefst met zoveel mogelijk zelfredzaamheid van de patiënt. Bijkomend voordeel is dat deze zorg veelal goedkoper en groener is.

Marlet Kuis (Bristol Myers Squibb) is vanaf het begin betrokken bij de CareCoalition. In het artikel vertelt zij dat verplaatsen van zorg niet nieuw is. ‘Er zijn al veel succesvolle initiatieven, alleen blijkt opschaling vaak nog ingewikkeld. Door krachten te bundelen kunnen we belangrijke obstakels aanpakken.’

Groot samenwerkingsverband

In 2018 verenigden Amgen, Bristol Myers Squibb, Care4HomeCare, Johnson & Johnson, Pfizer en Roche zich in de CareCoalition om het duurzaam verplaatsten van zorg te realiseren. Geen bedrijfsgeïnitieerde homecare-programma’s, maar samenwerken om het landelijk schaalbaar en duurzaam te organiseren.

Inmiddels is de CareCoalition uitgebreid met een grote groep zorgverleners, beroepsverenigingen, Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG), zorgverzekeraars en andere experts op het gebied van financiering en regelgeving. De farmaceutische bedrijven hebben een coördinerende rol, waarbij de zorgprofessionals focussen op de inhoud. Iedereen werkt belangeloos samen om de ambitie van de CareCoalition te realiseren.

Informatiekaarten

Deze samenwerking heeft geresulteerd in de ontwikkeling van drie informatiekaarten: het verplaatsen van oncologische zorg naar huis, naar de wijk en het door de patiënt zelf toedienen van oncologische behandelingen thuis. Deze kaarten kunnen ziekenhuizen die in de opstartfase zitten, helpen met vraagstukken rondom organisatie: hoe is de verantwoordelijkheid geregeld, hoe garanderen we veilige zorg buiten het ziekenhuis en hoe kan de zorg buiten het ziekenhuis worden gedeclareerd.

Drie uitdagingen

De CareCoalition werkt momenteel verder aan drie thema’s die opschaling van de verschillende modellen nog in de weg staan: 1. psychosociale ondersteuning; wat heeft een patiënt nodig om veilig thuis behandeld te worden?), 2. 2 EPA gericht opleiden; is het mogelijk (thuiszorg) verpleegkundigen op te leiden op basis van Entrusted Professional Activities (EPA), en 3. Financiële hobbels; wat is een passende bekostiging voor de verplaatste zorg?

Passende Zorg

Vanuit de VIG is Dineke Amsing, manager Strategische Coalities, verbonden aan de CareCoalition. ‘De juiste zorg, voor de juiste patiënt, op de juiste plek – dat is voor alle betrokken partijen de drijfveer. Het Kader Passende Zorg beschrijft de gezamenlijke beweging van passende zorg en wat de overheid daarbij van iedereen verwacht. De verantwoordelijkheden die daarbij komen kijken, pakken we graag op.’

Meer weten?

  • Lees hier het volledige artikel in Oncologica
  • Bekijk hier de informatiekaarten