De COVID-19 pandemie overrompelde de wereld. Op 27 februari 2020 testte de eerste Nederlander positief op dit virus. Nu, ruim een jaar later, hebben vier vaccins en twee medicijnen een voorlopige vergunning kregen van de EMA. Geneesmiddelenbedrijven, universiteiten, ziekenhuizen en overheden werken wereldwijd samen aan onderzoek en ontwikkeling van nieuwe vaccins, diagnoses en behandelingen voor COVID-19.

“Sinds het uitbreken van de coronapandemie zijn er meer dan 800 geneesmiddelen en vaccins in ontwikkeling tegen COVID-19”

Geneesmiddelen

Bijna de helft van al het COVID-onderzoek richt zich op een geneesmiddel dat de reactie van het lichaam bij een besmetting kan beïnvloeden. Dit zijn bijvoorbeeld middelen die ontstekingsremmend werken of het immuunsysteem versterken. Inmiddels zijn er twee geneesmiddelen voor de behandeling van coronapatiënten onder voorwaarde goedgekeurd door de EMA. Beide medicijnen (remdesivir van Gilead en dexamethason van diverse fabrikanten) waren oorspronkelijk goedgekeurd voor andere aandoeningen, maar bleken ook effect te hebben bij de behandeling van patiënten met COVID-19.

Vaccins

Het Europese Medicijnagentschap EMA heeft voorwaardelijke toelating gegeven voor vier vaccins in Europa. Het gaat om de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca/Oxford en Janssen. Daarnaast zijn er op dit moment wereldwijd 296 kandidaat-vaccins tegen COVID-19 in ontwikkeling. 112 van deze kandidaat-vaccins worden in klinisch onderzoek al getest op mensen (bron: WHO, dd 20 augustus 2021).

Vraag en antwoord over corona

Hoe werken vaccins? Hoe lang biedt een vaccin bescherming? Is het ene vaccin beter dan het andere? En hoe zit het met de bijwerkingen? Op deze en vele andere vragen geeft de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen antwoord in een Q&A over vaccins die regelmatig wordt geactualiseerd.
Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Is er nog een brandende vraag onbeantwoord? Mail dan gerust naar info@innovatievegeneesmiddelen.nl

Productie vaccins

Een vaccin maken is een langdurig en ingewikkeld proces, met veel controles, dat plaatsvindt in speciaal ingerichte productiefaciliteiten. Normaal gesproken duurt het inrichten hiervan zo’n drie tot vier jaar, inclusief tijd die vergunningen kosten. Nu is dat veel sneller gegaan omdat fabrikanten nog voor er goedkeuring was, op eigen risico, al mee zijn begonnen.

Om tegemoet te komen aan de wereldwijde vraag naar vaccins, schalen vaccinontwikkelaars hun productie maximaal op. Ook worden samenwerkingen aangegaan met andere geneesmiddelenbedrijven en productiepartners. Op dit moment zijn er over de hele wereld 173 fabrieken betrokken bij de productie van vaccins. De VIG gelooft dat het vrijgeven van patenten niet bijdraagt aan het opschalen van de vaccinproductie. Dit vereist technische knowhow en vaardigheden van vaccinontwikkelaars. Het knelpunt zit bij geschikte productiecapaciteit en exportrestricties. Zie ook EFPIA-statement over dwanglicenties.

Klik hier om meer te lezen over de zes fases van het productieproces van een vaccin.

Samenwerking

Geneesmiddelenbedrijven werken nauw met elkaar en derde partijen samen aan de ontwikkeling en productie van vaccins tegen COVID-19. Dit loopt uiteen van grote farmaceutische bedrijven, tot speciale dienstverlenende bedrijven en gespecialiseerde transporteurs.

De VIG, haar leden en partners uit de toeleveringsketen zetten zich volop in om er voor te zorgen dat voldoende geneesmiddelen – corona-gerelateerd én niet-corona-gerelateerd - worden geleverd en blijvend beschikbaar zijn voor patiënten. Ook ondersteunen geneesmiddelenbedrijven daar waar mogelijk overheden en gezondheidsinstellingen in de strijd tegen COVID-19, door het leveren van medische apparatuur, beschermende materialen, het beschikbaar stellen van expertise en mensen, en het doneren van geneesmiddelen en giften ter bestrijding van de gevolgen van corona.

Bekijk deze video over productie en distributie van vaccins en geneesmiddelen

Eén jaar corona

Binnen een jaar nadat de eerste Nederlander positief testte op COVID-19 waren er drie vaccins en twee medicijnen goedgekeurd. Hoe kwam deze ongekende sprint tot stand? En wat kunnen we hiervan leren voor de toekomst? In de brochure Eén jaar COVID-19; vaccins en medicijnen staan alle facts & figures en blikken zes direct betrokkenen uit het zorgveld terug op één jaar COVID-19 in Nederland.

Lees hier de brochure Eén jaar COVID-19