26-09-2023

Dweilen met de kraan dicht

Blog Carla Vos

Scroll om meer te ontdekken
Met Wereld Hart Dag in zicht is het goed om eens te kijken naar de progressie die we samen boeken bij hart- en vaatziekten. Die vooruitgang is best indrukwekkend. Maar er is ook nog veel te doen, bijvoorbeeld qua leefstijl. Risico nummer één: overgewicht.

 

Stamcellen

‘Ik leef op bypasses en medicatie’, vertelt patiënt Denis Janssen (75). Artsen hadden hem al opgegeven, maar hij werd vier keer met zijn eigen stamcellen behandeld en heeft nu een veel betere kwaliteit van leven, zegt hij. Sinds zijn operaties en incidenten gebruikt hij onder meer twee soorten bloedverdunners, bètablokkers, statines en (vanwege diabetes 2) insuline. ‘Dat is veel’, beaamt hij, ‘maar zonder deze pillen was ik er echt niet meer geweest.’

Arend Mosterd, de cardioloog die we spraken, noemt de vooruitgang bij medicijnen tijdens de laatste twee decennia ‘spectaculair’. Zowel bij innovatieve medicijnen als bij medicijnen met een tweede leven, die oorspronkelijk voor een andere aandoening bestemd waren.
‘Vooral bij hartfalen is grote winst geboekt, mede dankzij vier soorten medicijnen’, vertelt hij. Hij wijst onder meer op een recent onderzoek naar de combinatie twee medicijnen. Het resultaat is 2,5 jaar levensverlenging en minder ziekenhuisopnames.

Ziekenhuis

Die ziekenhuisopnames triggeren mij. Medicijnen geven mensen niet alleen een betere kwaliteit van leven. Ze hebben ook andere effecten, die vaak onderbelicht blijven.
Jaarlijks zijn er 31.000 ziekenhuisopnames voor hartfalen. Elke dag zijn er 644 ziekenhuisopnames voor hart- en vaatziekten. Medicijnen leveren een belangrijke bijdrage aan het ontlasten van de zorg, waar nu al arbeidstekorten zijn. Die bijdrage is een niet te onderschatten factor, zeker nu we door de vergrijzing het zorginfarct op ons af zien komen. Op dat front is er zeker al goed nieuws. Zo daalde, mede dankzij medicijnen, het jaarlijks aantal acute hartinfarcten de afgelopen twintig jaar van bijna 13.000 naar minder dan 5.000.

Huisarts Jasper Snijders vertelt in zijn interview over risicofactoren, met overgewicht als onbetwiste aanvoerder. Hij signaleert dat er al best veel goede medicijnen zijn. Aanpak van overgewicht, bijvoorbeeld via een suikertaks, is onderhand hard nodig, vindt hij.
‘De overheid mag daarbij best wat meer de botte bijl inzetten’, aldus de huisarts.

Afleidend en verleidend

Het is goed om naar al die verschillende rollen te kijken. Persoonlijk vind ik dat we onszelf meer moeten beschermen tegen de afleidende en verleidende invloed van de buitenwereld. Het aantal keuzes dat we in een consumptiesamenleving kunnen maken, is enorm. We worden dagelijks geconfronteerd met een stortvloed aan reclames die ons aanzetten tot ongezond leven. Om de impact van de reclames te verminderen, is het goed als we meer beheersing krijgen over onze geest en inzien wat gezond leven ons brengt.

Ellende voorkomen

Intussen blijven geneesmiddelenbedrijven zoeken naar nog betere medicijnen. Dat doen we met passie, en gelukkig zijn er ook al cholesterolverlagers en andere medicijnen die ellende voorkomen of beperken. Maar de állerbeste variant van preventie is natuurlijk, zoals de huisarts al aangaf, een gezonde leefstijl. Dan kunnen we gaan dweilen met de kraan dicht, dat scheelt enorm!

Carla Vos, adjunct-directeur Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG)

Deze blog is ook verschenen op 
Skipr.nl