Het eerste doosje medicijnen zonder papieren bijsluiter is deze week geleverd. Voor dit medicijn is de informatie uit de bijsluiter enkel digitaal beschikbaar voor zorgverleners en patiënten. Dat betekent dat de zogeheten e-PIL (electronic Patient Information Leaflet) pilot nu zichtbaar van start is. Op korte termijn volgen meer geneesmiddelen.
De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) coördineert de pilot, in nauwe afstemming met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA), het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) en de deelnemende farmaceutische bedrijven.
De pilot is mogelijk dankzij een ontheffing van de Europese Commissie en richt zich uitsluitend op intramurale medicijnen. Dat zijn medicijnen die een zorgverlener in het ziekenhuis aan patiënten toedient. De digitale bijsluiters zijn te vinden in de Geneesmiddeleninformatiebank van het CBG.
Minister Agema van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) noemt het ‘goed nieuws’ dat de eerste verpakking zonder papieren bijsluiter is geleverd. ‘De verplichting om een papieren bijsluiter in het Nederlands bij een medicijn te leveren, kan een drempel vormen om medicijnen uit het buitenland te halen in het geval van een tekort.’
Digitale bijsluiters bieden zorgverleners direct toegang tot actuele informatie. Ze maken het proces van herzieningen in de bijsluiter efficiënter en dragen bij aan het verminderen van papierverbruik, transport en CO₂-uitstoot.
‘De nauwe afstemming met de betrokken partijen onderstreept de brede bereidheid om de zorg verder te verduurzamen en te moderniseren’, zegt Annelies de Lange, senior adviseur duurzaamheid bij de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen. ‘Verduurzaming van de zorg is een ambitie die de VIG en geneesmiddelenbedrijven hebben bekrachtigd met het ondertekenen van de Green Deal Duurzame Zorg.’
Ziekenhuisapothekers zijn verantwoordelijk voor de uitgifte van geneesmiddelen in het ziekenhuis. Zij ontvangen de medicijnen en maken ze klaar voor de patiënten in het ziekenhuis. In de praktijk merken alleen zij dat er geen papieren bijsluiter meer in de verpakking zit. Daarom zijn zij vanaf de start van de pilot aangehaakt.
‘Met deze pilot zetten we een belangrijke stap richting digitale duurzame informatievoorziening die aansluit bij de dagelijkse praktijk in de zorg’, aldus Roelof van Leeuwen. Maurice van Staveren vult aan: ‘Deze pilot laat zien dat we, door samen te werken met diverse stakeholders, grote doorbraken kunnen realiseren die bijdragen aan duurzame zorg. Het is ontzettend inspirerend om hier deel van uit te mogen maken.’ Beiden zijn vanaf het begin betrokken geweest en hebben de pilot mede-aangejaagd.
AstraZeneca is het eerste bedrijf dat binnen deze pilot een geneesmiddel zonder papieren bijsluiter beschikbaar stelt. Andere bedrijven volgen op korte termijn. Momenteel nemen er vijftien farmaceutische bedrijven deel aan de pilot, waaronder Bayer, Bristol Myers Squibb, Roche, Pfizer, Johnson & Johnson, Novartis, MSD, Sanofi, Gilead, Astellas, Boehringer Ingelheim, Zambon, Pierre Fabre en andere.
‘Voor zorgverleners betekent deze stap direct toegang tot actuele informatie, zonder afhankelijk te zijn van wat er fysiek in de verpakking zit’, zegt Francisco Hernández, Regulatory Affairs Lead bij AstraZeneca Nederland. ‘Het is een concreet voorbeeld van hoe we innovatie inzetten om de werkwijze in de zorg slimmer en duurzamer in te richten.’
De pilot wordt na zes maanden geëvalueerd onder betrokken zorgprofessionals.
Meer informatie over de pilot is hier te vinden. Een overzicht van deelnemende producten aan de pilot is te vinden op de website van het CBG.