Ester in ’t Groen, medisch directeur bij Johnson & Johnson Innovative Medicine Nederland, is te gast in deze podcast-aflevering van BNR Beter.
Nieuwe medicijnen tegen kanker zijn in Nederland vaak pas laat beschikbaar, terwijl patiënten in onze buurlanden soms al maanden eerder toegang hebben. Waarom duurt het hier zo lang? Hoe kunnen we de toelating van innovatieve geneesmiddelen versnellen zonder in te boeten op veiligheid en kostenbeheersing?
Na goedkeuring van nieuwe medicatie door de Europese Medicijnenautoriteit (EMA) volgt in Nederland vaak nog een langdurige beoordeling voordat een medicijn wordt toegelaten tot de basisverzekering. Dat levert soms een flinke prijsverlaging op – gemiddeld 45% – maar betekent ook dat patiënten lang moeten wachten op potentieel levensreddende behandelingen, terwijl het in buurlanden vaak wel al beschikbaar is.
Ester in ’t Groen, medisch directeur bij Johnson & Johnson Innovative Medicine, is één van de drie gasten in deze podcast-aflevering. Zij ziet kansen in parallelle goedkeuringsprocessen, zodat patiënten niet onnodig lang hoeven te wachten. Ook Frank Baas, belangenbehartiger bij Hematon, en Arnoud Huisman, CEO van Oncode Accelerator, zijn te gast.
Luister hier naar de podcast en ontdek: