Met deze inspiratiegids: ‘Op weg naar een duurzame farmacieketen’ willen we de sector inspireren én motiveren door actuele ontwikkelingen op dit gebied te schetsen en praktijkvoorbeelden te laten zien waar men zelf mee aan de slag kan gaan.
Geneesmiddelen leveren een waardevolle bijdrage aan de samenleving. Ze zijn onmisbaar voor het dagelijks functioneren van veel mensen. Elk jaar worden er rond de 420 miljoen geneesmiddelenverpakkingen verstrekt. Deze geneesmiddelen kunnen mensen beschermen tegen ziektes, ervoor zorgen dat mensen minder tot geen pijn hebben, mensen genezen of zelfs voorkomen dat mensen vroegtijdig overlijden aan een ziekte.
Wij vinden het belangrijk dat mensen vertrouwen hebben in geneesmiddelen en dat zij deze op een verantwoorde manier gebruiken. Dat gebeurt enerzijds door zo veel mogelijk behandeling op maat door verbeterde screening, diagnostiek en verzameling van patiënt karakteristieken. Hierdoor verbetert niet alleen de effectiviteit van geneesmiddelen, maar voorkomen we ook verspilling. Anderzijds doordat we bewust zijn van de impact van geneesmiddelen op het milieu en hier verantwoord mee omgaan, van ontwikkeling, productie, gebruik tot aan de afvalverwerking. Denk aan
het gebruik van grondstoffen, het energieverbruik en afvalstromen bij productie, de uitstoot van CO 2 , verpakkingsafval en de effecten van medicijnresten op het waterleven en waterkwaliteit.
We zijn met de hele keten verantwoordelijk voor het verduurzamen van de farmacie. Alleen samen kunnen we dit voor elkaar krijgen. Hiervoor is een integrale benadering nodig waarbij gezondheid en veiligheid voor de patiënt, de kosten, de leveringszekerheid én het milieu wordt meegenomen. Uitgangspunt daarbij is én blijft dat geneesmiddelen toegankelijk blijven voor iedereen die ze nodig heeft. Draagvlak is nodig van alle partners: bedrijven, apothekers, artsen, patiënten, ministeries, zorgverzekeraars, ziekenhuizen, groothandels en drogisterijen. Want we staan met z’n allen voor deze mooie uitdaging!
Met deze inspiratiegids: ‘Op weg naar een duurzame farmacieketen’ willen we de sector inspireren én motiveren. Dat doen we door actuele ontwikkelingen op dit gebied te schetsen en praktijkvoorbeelden te laten zien waar men zelf mee aan de slag kan gaan.
De inspiratiegids is een publicatie van de Coalitie Duurzame Farmacie. Dit is een samenwerkingsverband dat bestaat uit Bogin (brancheorganisatie voor generieke geneesmiddelenfabrikanten), KNMP (Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie), Neprofarm (brancheorganisatie van fabrikanten en importeurs van zelfzorggeneesmiddelen) en de Vereniging van Innovatieve Geneesmiddelen (VIG).