Het belang van vaccineren; daarvoor was deze week volop aandacht. Niet alleen in de media, maar ook tijdens het Commissiedebat Medische Preventie. In dat debat deed Vincent Karremans, staatssecretaris van VWS, belangrijke toezeggingen die zowel de volksgezondheid als de lange termijnstrategie voor preventie moeten versterken. De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) juicht deze visie toe en volgt met belangstelling de uitwerking van zijn toezeggingen.
Tijdens het commissiedebat stonden het versterken van het vaccinatiebeleid en een duurzame aanpak van preventie centraal. Een belangrijk punt van discussie was het opnemen van nieuwe vaccinaties in vaccinatieprogramma’s. Een ander belangrijk onderwerp was de introductie van een investeringsmodel voor medische preventie.
De staatssecretaris heeft toegezegd om vóór de behandeling van de voorjaarsnota een brief aan de Kamer te sturen met opties voor de opname van het gordelroosvaccin in een nationaal vaccinatieprogramma voor oudere volwassenen. In dezelfde brief zal ook aandacht zijn voor andere vaccinaties die door de Gezondheidsraad positief zijn beoordeeld, maar nog niet in een programma zijn opgenomen. Dit biedt perspectief voor een breed gedragen aanpak om de populatie, inclusief kwetsbare groepen beter te beschermen tegen infectieziekten.
De introductie van een investeringsmodel voor medische preventie kwam ook nogmaals op tafel. Dit model moet zorgen voor structurele financiering van preventieve maatregelen, zoals vaccinaties en screenings, zonder dat er bij een positief advies ad hoc budgetten gezocht hoeven te worden. Begin 2025 zal de staatssecretaris een brief sturen waarin dit model verder wordt uitgewerkt, inclusief tijdslijnen en implementatiestappen.
Het investeringsmodel biedt tal van voordelen. Door vroegtijdige investeringen in preventie kunnen dure behandelingen en ziekenhuisopnames op termijn worden voorkomen, wat niet alleen leidt tot lagere zorgkosten, maar ook bijdraagt aan een gezondere en productievere bevolking. Daarnaast kan het model helpen om gezondheidsverschillen te verkleinen door preventieve zorg toegankelijk te maken voor iedereen, ongeacht sociaaleconomische status.
De VIG juicht de toezeggingen van de staatssecretaris toe. ‘We menen dat een proactieve en geïntegreerde benadering van preventie essentieel is voor het verbeteren van de volksgezondheid. Het investeringsmodel medische preventie kan hierbij een belangrijke rol spelen door duurzame financiering te waarborgen’, zegt Dineke Amsing, directeur Beleid en Samenwerking bij de VIG. ‘We zien de toezeggingen dan ook als een positieve stap richting een toekomstbestendig preventiebeleid.’
Verder benadrukt de VIG het belang van samenwerking. ‘Zo werken geneesmiddelenbedrijven die vaccins produceren binnen de VIG samen, als zogeheten member coalitie, om duidelijkheid te creëren en de juiste prioriteiten te stellen’, legt Amsing uit. Ook noemt zij het essentieel dat alle relevante partijen in het zorgveld betrokken zijn bij de verdere uitwerking en implementatie van het investeringsmodel en andere preventieve initiatieven. ‘Door kennis en middelen van publieke en private partijen te bundelen, kunnen innovatieve preventieve oplossingen sneller en effectiever worden geïmplementeerd’, vervolgt Amsing. ‘En dat is cruciaal voor het anticiperen op toekomstige gezondheidsuitdagingen.’
Behalve tijdens het commissiedebat, werd er ook in de media over het belang van vaccineren gesproken. Zo stond televisieprogramma Radar in het teken van het gordelroosvaccin. En het Nederlandse vaccinatiebeleid kwam aan bod in het BNR-radioprogramma Beter. Wat levert vaccineren eigenlijk op, vroeg de presentator zich af. ‘Elke geïnvesteerde euro levert 9 euro op’, zo stelde gezondheidseconoom Maarten Postma. Kortom: investeren in preventie loont.
Commissiedebat medische preventie