Deze week viel mijn oog op een beleidsnota aan staatssecretaris Vincent Karremans, van Jeugd, Preventie en Sport. ‘Wat een saai begin van een blog’, denkt u nu misschien. Toch even doorlezen, zou ik aanraden. Want deze nota gaf een inkijkje in hoe hij écht denkt over preventie.
Deze nota werd namelijk inclusief de handgeschreven commentaren gepubliceerd op rijksoverheid.nl. En die commentaren met uitroeptekens en grote kruizen gaven mij het gevoel dat we een andere koers van de overheid kunnen verwachten.
‘Wat stond er dan in die krabbels?’, hoor ik u denken? Op de nota over het investeringsmodel voor preventie stond: ‘Het gaat om hoe we de baten naar voren kunnen halen om de kosten te dekken!!!’ En vooral die drie heerlijke uitroeptekens die de urgentie en importantie aangaven, maakten mij blij. Want laten we eerlijk zijn, de ‘cost gaet voor de baet uyt’, dat oudhollandse spreekwoord bezigen wij als sector al jaren. De uitgaven aan preventie, met als hoeksteen vaccins, zijn niet alleen kosten maar vooral een investering in de toekomst. Een investering die zelfs vaak een positief return on investment geeft.
Deze overheid, Karremans voorop, begrijpt dat je met die toekomstige baten een investeringsmodel kunt bouwen dat zichzelf versterkt. Immers, meer investeringen in vaccins met een positief rendement leiden tot grotere besparingen. En daarmee meer budgetruimte om de volgende generatie innovatieve vaccins beschikbaar te maken voor de (hoog) risico groepen waardoor nog meer kosten bespaard kunnen worden… enzovoort. U begrijpt het.
Dat eerdere genoemde investeringsmodel (2025 – 2028) wordt op dit moment uitgewerkt door het CPB en het RIVM. Of er een meer of minder positief rendement uitkomt, hangt samen met wat wel en niet wordt meegeteld. Is een ouder die niet kan werken omdat een kind ziek is een kostenpost die voorkomen kan worden door vaccinatie? En wat is de waarde van goed beschermd te zijn en daardoor als kwetsbare oudere onder de mensen te kunnen komen? Geen gemakkelijke opgave, maar laten wij als geneesmiddelensector nou juist veel ervaring hebben met het maken van dit soort value based modellen en het onderbouwen daarvan met data.
Ik voel dat hiermee de wind van de overheid uit een andere hoek komt. En ik hoop van harte dat we als sector mogen meedenken én doen om het investeringsmodel vorm te geven. Niet om het hoogste, maar het meest realistische rendement van investeringen in preventie te berekenen. Zodat straks het model niet alsnog strandt op te optimistische aannames.
Ten slotte, beste staatssecretaris: het was prettig om eens een kijkje achter de schermen te krijgen. Dit onbedoelde scoopje vergroot mijn vertrouwen in de politiek, hoe mooi is dat!
Marc Kaptein,
medisch directeur Pfizer Nederland