07-04-2025

Ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson is de snelstgroeiende hersenziekte van dit moment. Desondanks weten we relatief weinig over deze aandoening. Op Wereld Parkinson Dag, jaarlijks op 11 april, willen we bijdragen aan meer kennis en inzicht over deze hersenziekte.

Scroll om meer te ontdekken

‘Pomptherapie bracht een ommekeer’

Peter van den Berg heeft de ziekte van Parkinson

De diagnose was relatief snel gesteld. Maar op je 39e parkinson krijgen, dat was voor Peter van den Berg en zijn gezin niet niks. ‘Toen ik elke 2,5 uur een hoge dosering pillen moest slikken, ging ik over op een pomptherapie. Veel symptomen verdwenen toen.’ Maar dat bleek voor Peter enorm wennen.

 

‘Zonder medicatie zou ik apathisch zijn’

Jan Kommer heeft de ziekte van Parkinson

1 op de 22 mensen krijgt de ziekte van Parkinson, wereldwijd de snelst groeiende hersenziekte. 60 procent is man. Jan Kommer is een van hen. ‘Doorlopende rouw is het. Maar ook: hard werken om in charge te blijven.’ Hij verdiepte zich in alle facetten van leven met parkinson en geeft daarover lezingen voor lotgenoten.

 

‘Parkinson is geen "oude-mensen-ziekte"’

Hella Tulp is verpleegkundig specialist

‘Nog altijd wordt gedacht dat de ziekte van Parkinson een oude-mensen-ziekte is, met vooral trillen en kwijlen,’ merkt Hella Tulp (63). Zij werkt sinds 2004 in de parkinsonzorg en inmiddels 14 jaar als verpleegkundig specialist in het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond. ‘Alleen al daarom is het belangrijk dat Wereld Parkinsondag bestaat, om hier meer duidelijkheid over te geven. Want helaas treft de ziekte ook jonge mensen die middenin het (werkende) leven staan, of een kinderwens hebben.’

 

ParkinsonFonds investeert in onderzoek naar oorzaak en genezing

Lex Knobben is directeur van het ParkinsonFonds

‘In mijn omgeving zag ik de impact van parkinson’, zegt Lex Knobben, sinds 2023 directeur van het ParkinsonFonds. ‘Dat motiveerde mij om deze functie te vervullen. Het viel me bovendien op dat niet iedereen weet wat de ziekte inhoudt. “Een oude grijze man die trilt”, dat is wel zo’n beetje het beeld dat er heerst. Maar er zijn meer dan 35 symptomen. Daarmee is geen van de ruim 63.000 patiënten hetzelfde. De kennis erover mag best groter. Zeker omdat de inschatting is dat iedereen in 2040 (in)direct met deze ziekte te maken gaat krijgen.’

Opmaat voor meer maatwerk in parkinsonmedicatie

Hanneke Henselmans is neuroloog

‘Zet je brein aan. Eet gezond. Ga niet met pensioen, maar ga wat doen.’ Neuroloog dr. Hanneke Henselmans ziet ‘zelf in actie komen’ als de basis om parkinson zo goed mogelijk te kunnen behandelen. We zoomen met haar in op de ziekmakende factoren, vormen van behandeling en het belang van Wereld Parkinsondag.

Samenwerking ondersteunt parkinsonpatiënt met slaapstoornis

Een interview met Sirwan Darweesh (neuroloog in het Radbouwumc) en Ilse Griep (Project Lead Healthcare Innovation Neurology bij AbbVie)

Geneesmiddelenbedrijf AbbVie en neuroloog Sirwan Darweesh sloegen een paar jaar geleden de handen ineen. ‘Ons gemeenschappelijke doel is om iets te betekenen voor parkinsonpatiënten met slaapstoornissen.’ De opbrengst van deze publiek-private samenwerking: een symposium, een podcast, en er staat meer te gebeuren.