Staatssecretaris Jeugd, Preventie en Sport en portefeuillehouder voor duurzaamheid in de zorg, Vincent Karremans: ‘Veranderingen in de wereld geven extra urgentie aan deze transitie naar circulariteit en duurzaamheid, ook in de zorgsector. Daarom wens ik de deelnemers aan deze Green Deal veel succes: er zijn nog twee jaren om toonaangevende stappen te zetten, laten we daar met z’n allen het maximale uithalen.’
Volgens de Green Deal regiegroep, onder voorzitterschap van Barbara Goezinne, directeur-generaal Curatieve Zorg bij VWS, is er na 2026 vanzelfsprekend meer tijd nodig om de zorg te verduurzamen: “Onder zorgverleners is er een groene golf op gang gebracht die niet meer te stoppen is. Maar de grote massa is nog niet bereikt. Verduurzaming moet echt op de agenda komen van alle zorgaanbieders. De komende tijd moeten we doorpakken én nadenken hoe we verder gaan met de toekomst van de verduurzaming van zorg en welzijn.”
Het magazine schetst kwalitatief de voortgang van de Green Deal afspraken tot nu toe. Ook inspireert het magazine met voorbeelden uit de praktijk, hulpmiddelen die professionals in de zorg helpen verduurzamen, en interviews met betrokkenen.
Het magazine is aangeboden aan de Tweede Kamer, samen met de Kamerbrief “Voortgang verduurzamen (publieke) zorg en welzijn”. Je bekijkt het magazine hier.
Eén van de voorbeelden uit het magazine is de e-PIL pilot (blz. 30). ‘Verduurzaming van de zorg is een ambitie die de VIG en geneesmiddelenbedrijven hebben bekrachtigd met het ondertekenen van de Green Deal Duurzame Zorg’, aldus Annelies de Lange, senior advies duurzaamheid bij de VIG. ‘Deze pilot is één van de initiatieven die bijdragen aan die ambitie.’ De eerste verpakking zonder papieren bijsluiter werd op 7 april geleverd. Op korte termijn zullen meer geneesmiddelen volgen.
Digitale bijsluiters bieden zorgverleners direct toegang tot actuele informatie. Ze maken het proces van herzieningen in de bijsluiter efficiënter en dragen bij aan het verminderen van papierverbruik, transport en CO₂-uitstoot. Hier vind je meer informatie over de pilot.
De zorgsector heeft als doel mensen in Nederland gezond te maken, ziekte zoveel mogelijk te voorkomen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Tegelijkertijd draagt de sector zelf bij aan klimaatverandering en milieuvervuiling, wat de gezondheid juist schaadt. Om deze paradox te keren, werken Green Deal partijen aan duurzame zorg.
De Green Deal Duurzame Zorg 3.0 is een afspraak tussen de Rijksoverheid en andere partijen om activiteiten voor het realiseren van duurzame zorg uit te voeren. In de Green Deal gaat het om vijf doelen:
Naast de partijen die de Green Deal met elkaar hebben afgesloten eind 2022, hebben zo’n 550 organisaties in zorg en welzijn de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 ondertekend.
Kijk ook op: https://www.greendealduurzamezorg.nl/green-deal/achtergrond/.