ePIL, medicijn ziekenhuis, zonder bijsluiter

ePIL pilot

In deze pilot vervangt de electronic Patient Information Leaflet (ePIL) de papieren bijsluiter bij medicijnen die onder toezicht in het ziekenhuis worden toegediend. Deze pilot duurt twee jaar en eindigt eind 2026. De VIG coördineert de pilot, in nauwe afstemming met het CBG en de IGJ. Daarnaast zijn geneesmiddelenbedrijven, ziekenhuisapothekers (verenigd in de NVZA) en het ministerie van VWS betrokken.

Scroll om meer te ontdekken

Digitale bijsluiter

De pilot richt zich op intramurale medicijnen. Dat zijn medicijnen die patiënten onder begeleiding van een zorgverlener in het ziekenhuis krijgen toegediend. Zorgverleners kunnen de informatie over het medicijn vinden in de digitale bijsluiter. Deze bijsluiters zijn te vinden in de Geneesmiddeleninformatiebank van het CBG.

Ga naar de digitale bijsluiters (CBG)

 

Ontheffing

De pilot kon van start gaan, nadat de Europese Commissie ontheffing verleende (eind september 2024) voor het bijsluiten van de papieren bijsluiter. Deze ontheffing geldt alleen voor de intramurale geneesmiddelen die meedoen aan de pilot.

Lees de brief over de ontheffing
voordelen

Voordelen

Ten opzichte van de papieren versie heeft de digitale bijsluiter een aantal pluspunten
  • zorgverleners hebben direct toegang tot de meest actuele informatie
  • medicijnen hoeven niet teruggeroepen te worden na een wijziging in de bijsluiter
  • voorraden medicijnen kunnen beter over landen worden verdeeld, doordat de Nederlandstalige bijsluiter niet in de verpakking zit
  • er is minder papier nodig, waardoor bomen bespaard blijven
  • de verpakking van het medicijn kan kleiner, zodat er méér doosjes in één transport mee kunnen en de CO2 uitstoot vermindert
medicijnen pillen injectie puffer tabletten

Deelnemende medicijnen

84

intramurale geneesmiddelen doen momenteel mee aan de pilot. Gedurende de pilot kunnen hier medicijnen bij komen. Het CBG beoordeelt de medicijnen en voegt ze na goedkeuring toe aan een lijst.

De lijst met deelnemende medicijnen is te vinden op de website van het CBG.

samenwerken

Samenwerking

De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen coördineert de pilot. We werken hiervoor nauw samen met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Het CBG beoordeelt de lijst van deelnemende medicijnen en publiceert deze lijst op haar eigen website. Als een geneesmiddelenbedrijf een medicijn aan de pilot willen toevoegen, beoordeelt het CBG dit medicijn ook.

Daarnaast zijn ook ziekenhuisapothekers (NVZA) en het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) betrokken bij de pilot.

Vragen?

Wil je meer informatie over de pilot? Neem gerust contact op!

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nieuws over de ePIL pilot

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een overzicht met veelgestelde vragen over de ePIL pilot en de antwoorden op die vragen.

Wat gebeurt er na 2026 met de ePIL pilot?

In de komende 2 jaar zal de effectiviteit en veiligheid van de digitale bijsluiter worden onderzocht. Gedurende de hele pilot zullen evaluaties volgen. We hopen de pilot begin 2027 verder uit te rollen. Bij een verlenging van de pilot wordt u tijdig geïnformeerd.

Hoe lang duurt de pilot?

De duur van de pilot hangt samen met de looptijd van de ‘Green Deal Zorg 3.0 Samen werken aan duurzame zorg.  Beide lopen tot 31 december 2026.

Wordt de pilot nog uitgebreid?

Gedurende deze pilot mogen ieder kwartaal nieuwe geneesmiddelen die aan de criteria voldoen aangemeld worden.

Wanneer vindt er een evaluatie plaats van de pilot?

Er is eens per kwartaal een evaluatie moment met VWS, CBG en IGJ. Daarnaast volgen er enquêtes onder ziekenhuizen en patiënten medio 2025 en medio 2026.

Waar kan ik de digitale bijsluiter vinden?

Via geneesmiddeleninformatiebank.nl van het CBG.

Krijg ik een melding van verpakkingen zonder bijsluiter via de pakbon?

Helaas blijkt het nu niet altijd mogelijk om informatie via de pakbon te delen; het proces is helaas nog niet volledig geautomatiseerd bij alle leveranciers/groothandels. Er dient met de hand te worden overgetypt; dit vergroot de kans op fouten. Daarom is er voor alsnog besloten niet standaard te informeren via de pakbon.

Wel zijn er sommige fabrikanten die het proces wel volledig hebben geautomatiseerd; zij kunnen de extra informatie wel verwerken op de pakbon.

Ik ontvang een blanco bijsluiter. Wat betekent dit?

Niet alle bijsluiters kunnen uit de verpakking worden verwijderd. Soms blijkt het nodig een ‘leeg papier’ mee te verpakken i.v.m. de stabiliteit van de verpakkingen.

Hoe herken ik de verpakking zonder bijsluiter?

Er verandert niets aan de opmaak van de buitenzijde van de verpakking. Omdat dit nog een pilot is en het wijzigen van de verpakking alleen opportuun is bij een blijvende weglating.

Kan een deelnemende partij zich terugtrekken uit de ePIL pilot?

Ja, dit is mogelijk. Tijdens het productieproces kan blijken dat bepaalde aanpassingen niet kunnen worden doorgevoerd (onvoorziene omstandigheden). Geneesmiddelen kunnen gedurende de pilot van de lijst van deelnemende producten worden verwijderd. De actuele lijst is terug te vinden op de webpagina van het CBG. Deze lijst wordt eens per kwartaal geactualiseerd.

Welke criteria gelden er voor deelname aan de ePIL pilot?
  • Het geneesmiddel mag uitsluitend in ziekenhuizen worden gebruikt. In een aantal gevallen wordt medicatie vanuit het ziekenhuis thuis toegediend.
    Deze medicijnen mogen alleen meedoen wanneer ze vooraf in de ziekenhuisapotheek voor toediening gereed gemaakt zijn en niet meer vanuit de originele verpakking verstrekt.
  • De verpakkingen mogen geen bijsluiters in meerdere talen bevatten, zg ‘shared packs’. Uitzondering geldt voor Benelux verpakkingen die aan de pilot in Nederland en België meedoen, omdat in België eenzelfde pilot loopt.

Stelregel is: wanneer de patiënt de originele verpakking ontvangt, dan hoort daar een bijsluiter in en mag het medicijn niet meedoen. Vooralsnog doen alleen fabrikanten aangesloten bij de VIG mee.

Waar kan ik alle deelnemende producten terugvinden?

Een actuele lijst met alle deelnemende producten is terug te vinden op de webpagina van het CBG. Deze lijst wordt eens per kwartaal geactualiseerd.

Wat ga ik merken van de ePIL pilot?
  • Apotheker: in de loop van 2025 komen de batches van deelnemende producten beschikbaar zonder geprinte bijsluiter.
  • Arts/patiënt: geen wijziging, u ontvangt nu ook al geen verpakkingen; geneesmiddelen worden per gift aangeboden.
Wat is het doel van de ePIL pilot?

We willen graag aantonen dat het weglaten van een papieren versie van de bijsluiter geen (negatieve) impact heeft op het goed gebruik van een geneesmiddel in het ziekenhuis en informatieverstrekking aan patiënten.

Wat zijn voordelen van weglaten van de papieren bijsluiter?

Naast het voordeel dat er minder papier en inkt worden gebruikt zijn er meer voordelen bij het weglaten van de papieren bijsluiter:

  • Zorgverleners hebben met de digitale bijsluiter direct toegang tot de meest actuele informatie;
  • Er hoeven geen verpakkingen meer aangepast te worden na een wijziging/toevoeging in de bijsluiter;
  • Voorraden kunnen makkelijker over landen worden verdeeld (dit in het kader van het oplossen van tekorten).
  • Het gewicht formaat van de verpakkingen neemt af wat de uitstoot door transport verlaagt.
Wanneer is de ePIL pilot gestart?

Sinds donderdag 23 oktober 2024 mogen een aantal fabrikanten verpakkingen zonder geprinte papieren bijsluiter leveren. Deze pilot heeft betrekking op de levering van medicijnen die enkel in het ziekenhuis worden gebruikt. De productie (batch of charge) zonder bijsluiter wordt opgestart en de eerste leveringen van producten zonder bijsluiter worden in 2025 verwacht.

Is er onderbouwing van milieuwinst?

Een modelering van Life Cycle Assessments met data van 4 farmaceutische bedrijven laat zien dat een digitale bijsluiter een uitstoot laat zien van 1,6 gram CO2. Tegenover een papieren bijsluiter, die een uitstoot van 6 gram CO2 per papieren bijsluiter laat zien, valt hier veel winst te behalen.

Waarom deze pilot?

Eind 2023 hebben diverse partijen en het ministerie van VWS de ‘Green Deal Zorg 3.0 Samen werken aan duurzame zorg” ondertekend. Een van de speerpunten uit de Green Deal is het reduceren van carbon footprint in de zorg. Het weglaten van een papieren bijsluiter draagt bij aan deze carbon footprint.