ePIL, medicijn ziekenhuis, zonder bijsluiter

ePIL pilot

De electronic Patient Information Leaflet (ePIL) vervangt de papieren bijsluiter bij medicijnen die onder toezicht in het ziekenhuis worden toegediend. Deze pilot duurt twee jaar en eindigt eind 2026. De VIG coördineert de pilot, in nauwe afstemming met het CBG en de IGJ. Daarnaast zijn geneesmiddelenbedrijven, ziekenhuisapothekers (verenigd in de NVZA) en het ministerie van VWS betrokken.

Scroll om meer te ontdekken

Na groen licht van de Europese Commissie (eind september 2024) is een pilot gestart waarbij de papieren bijsluiter plaatsmaakt voor de digitale bijsluiter, de zogeheten e-PIL (electronic Patient Information Leaflet).

Deze pilot, die tot eind 2026 duurt, richt zich op intramurale medicijnen; dat wil zeggen medicijnen die patiënten onder begeleiding van een zorgverlener in het ziekenhuis krijgen toegediend. In plaats van de papieren bijsluiter, kunnen zorgverleners de informatie over het medicijn vinden in de digitale bijsluiter.

voordelen

Voordelen

Ten opzichte van de papieren versie heeft de digitale bijsluiter een aantal pluspunten
  • zorgverleners hebben direct toegang tot de meest actuele informatie
  • medicijnen hoeven niet teruggeroepen te worden na een wijziging in de bijsluiter
  • voorraden medicijnen kunnen beter over landen worden verdeeld, doordat de Nederlandstalige bijsluiter niet in de verpakking zit
  • er is minder papier nodig, waardoor bomen bespaard blijven
  • de verpakking van het medicijn kan kleiner, zodat er méér doosjes in één transport mee kunnen en de CO2 uitstoot vermindert
medicijnen pillen injectie puffer tabletten

Deelnemende medicijnen

84

intramurale geneesmiddelen doen momenteel mee aan de pilot. Gedurende de pilot kunnen hier medicijnen bij komen. Het CBG beoordeelt de medicijnen en voegt ze na goedkeuring toe aan een lijst.

De lijst met deelnemende medicijnen is te vinden op de website van het CBG.

samenwerken

Samenwerking

De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen coördineert de pilot. We werken hiervoor nauw samen met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Het CBG beoordeelt de lijst van deelnemende medicijnen en publiceert deze lijst op haar eigen website. Als een geneesmiddelenbedrijf een medicijn aan de pilot willen toevoegen, beoordeelt het CBG dit medicijn ook.

Daarnaast zijn ook ziekenhuisapothekers (NVZA) en het ministerie van VWS betrokken bij de pilot.

Nieuws over de ePIL pilot