vrouw met kanker, artsen
Onze kijk op

Arbeidsbesparing door passende zorg

We staan voor grote uitdagingen in de gezondheidszorg. Steeds minder personeel leidt tot volle wachtlijsten, terwijl de zorgvraag verder groeit door de vergrijzing. Door te sturen op preventie en slim om te gaan met geneesmiddelen kan het personeelstekort in de zorg worden verminderd. Zo houden we de zorg toegankelijk voor iedereen die deze hard nodig heeft.

Scroll om meer te ontdekken

We kunnen het ons niet veroorloven om bewezen effectieve oplossingen links te laten liggen. Het is van groot belang dat betrokken spelers de handen ineenslaan om met slimme interventies en nieuwe behandelmethoden de toegang tot onze zorg op peil te houden.

Snel afspraken maken

Net als andere zorgpartijen zitten wij graag vanuit vertrouwen aan tafel. Daarom nodigen wij VWS, zorgverzekeraars en patiëntenverenigingen en andere zorgpartijen die zich hiervoor verantwoordelijk voelen dan ook graag bij ons uit. Op deze manier kunnen we snel afspraken maken over concrete eerste stappen.

Feiten

  • Tijdens de pandemie hebben we gezien wat de waarde van innovatie en medische preventie is.
  • In het eerste jaar dat coronaprikken werden gezet, hebben de vaccins wereldwijd het leven gered van 20 miljoen mensen. Dat voorkwam niet alleen veel leed, maar ook veel zorgarbeid en zorgkosten. Bron: The Lancet Infectious Diseases.
  • Alleen al in Nederland zijn er 88.000 ziekenhuisopnames voorkomen door vaccins. Bron: RIVM.
  • Door beter, slimmer en gepast medicijngebruik kan het arbeidstekort in de zorg dalen met 3.000 tot 6.000, tussen 2022 en 2031. Dit is het volledige bestand van een groot ziekenhuis zoals het HagaZiekenhuis of het OLVG. Bron: PwC Strategy&.
  • Voorbeeld: patiënten krijgen geneesmiddelen via slimme medicijndispensers waardoor zorgpersoneel dit niet hoeft te geven, deze verlagen het personeelstekort met 950 tot 2.100 voltijdsbanen.
  • Inzet van DOAC’s (bloedverdunners) voorkomt jaarlijks 760.000 controles bij de trombosedienst.
  • TNF-alfa-remmers verlagen het risico op achteruitgang van reumapatiënten en voorkomen ziekenhuisopnames. Deze verlagen het personeelstekort met ongeveer 1.300 voltijdsbanen.
  • Inzet op passende zorg: 45% van de zorg die nu in ziekenhuizen wordt gegeven, is te verplaatsen naar de thuissituatie. Goed nieuws voor patiënten, want zorg thuis betekent dat patiënten eerder hun normale leven kunnen oppakken. Bron: Gupta.
  • Nederland geeft slechts 0,09 % van het nationale zorgbudget uit aan vaccinaties. Bron: tandfonline.com, Immunization funding across 28 European countries.