Voorschrijven Passende zorg
Onze kijk op

Doelmatigheid van medicijnen

Het is belangrijk dat medicijnen tijdig worden toegelaten, om vervolgens aan de hand van Real World Data te toetsen of de doelgroep of dosering nog moet worden bijgesteld. Als artsen daar een medische aanleiding voor zien, kan een grootschalige doelmatigheidsstudie worden opgezet. Geneesmiddelenbedrijven ondersteunen dergelijke studies, mits ze een medische insteek hebben.

We boeken steeds meer vooruitgang. Door nieuwe medicijnen, vroege diagnostiek, preventie en betere zorg. Het is onbetwist dat patiënten in Nederland een betere overlevingskans hebben dan 30 jaar geleden, bijvoorbeeld bij ziektes als kanker en hiv. Maar het kan nog steeds beter.

 

Het komt regelmatig voor dat medicijnen in de praktijk wat andere effecten laten zien dan tijdens de klinische studies vóór de EMA-registratie. Dat is begrijpelijk, want de patiëntgroepen tijdens de klinische studies zijn nooit een perfecte afspiegeling van de groep patiënten die na registratie worden behandeld. Bijvoorbeeld omdat ouderen vaak niet kunnen of willen meewerken aan een klinische studie. Of omdat de patiënten in de praktijk vaak ook nog een andere ziekte hebben (co-morbiditeit).

Real World Data

Daarom is het belangrijk dat medicijnen tijdig worden toegelaten, om vervolgens aan de hand van Real World Data te toetsen of de doelgroep of dosering nog moet worden bijgesteld. Als artsen daar een medische aanleiding voor zien, kan een grootschalige doelmatigheidsstudie worden opgezet.

Medische insteek

Geneesmiddelenbedrijven ondersteunen dergelijke studies, mits ze een medische insteek hebben. Zo’n studie kan uiteindelijk ook leiden tot kostenbesparing, bijvoorbeeld omdat een lagere dosering beter is voor de patiënt. Maar kwaliteit van zorg moet altijd belangrijker zijn dan de drang om kosten te besparen.

Feiten

  • De overlevingskans bij kanker blijft stijgen. Vijf jaar na de diagnose is nu gemiddeld nog 68% van de patiënten in leven. Bron: IKNL, 2024.
  • Voorbeelden van doelmatigheidsstudies met medewerking van het betreffende geneesmiddelenbedrijf zijn:
    – SONIA studie, palbociclib, borstkanker, Pfizer;
    – NOVA studie, natalizumab, multiple sclerose, Biogen;
    – SUSTRENIM (HO 142) en NAUT, nilotinib, leukemie, Novartis.