samenwerken aan passende zorg
Onze kijk op

Mogelijke belangenverstrengeling

Door goede samenwerking tussen wetenschappers en medicijnmakers kunnen we keer op keer stappen zetten naar slimmere geneesmiddelen en innovatieve behandelingen. Kennisuitwisseling is niet alleen nodig in het onderzoek naar nieuwe medicijnen en behandelingen, maar ook na de goedkeuring van nieuwe medicijnen. Dat moet wel gebeuren op een correcte manier. Daar is wet- en regelgeving voor, die regelmatig wordt getoetst.

Scroll om meer te ontdekken

Iedereen gunt patiënten de best mogelijke behandeling. Door goede samenwerking tussen wetenschappers en medicijnmakers kunnen we keer op keer stappen zetten naar slimmere geneesmiddelen en innovatieve behandelingen. Voor ziektes waar dat hard nodig is, denk bijvoorbeeld aan kanker of Alzheimer.

Wet- en regelgeving

Kennisuitwisseling is niet alleen nodig in het onderzoek naar nieuwe medicijnen en behandelingen, maar ook na de goedkeuring van nieuwe medicijnen. Dat moet wel gebeuren op een correcte manier. Daar is wet- en regelgeving voor, die regelmatig wordt getoetst. Met een simpel en krachtig doel: zorgen dat het belang van de patiënt altijd voorop staat.

Oplossingen

Door deze samenwerking komen we tot oplossingen waar je tevoren nooit over had nagedacht. Dat maakt de samenwerking tussen wetenschappers en medicijnmakers zo waardevol: om de zorg in Nederland iedere dag nog beter te maken.

Feiten

  • Een goed voorbeeld van de kracht van publiek-private samenwerking is de coronapandemie. Nooit eerder is een vaccin zo snel ontwikkeld en goedgekeurd: binnen een jaar, terwijl het doorgaans 8 à 10 jaar duurt. Dit was alleen mogelijk dankzij de nauwe samenwerking tussen autoriteiten, waaronder EMA, wetenschap en geneesmiddelenbedrijven. Partijen uit het geneesmiddelenveld werkten nauw met elkaar samen over de ontwikkeling, beschikbaarheid en inzet van vaccins en geneesmiddelen.
  • In het eerste jaar dat coronaprikken werden gezet, hebben de vaccins wereldwijd al het leven van 20 miljoen mensen gered. Bron: onderzoek The Lancet Infectious Diseases.
  • Klinisch onderzoek is vrijwel altijd een samenwerking tussen geneesmiddelenbedrijven, ziekenhuizen en artsen. Anders zouden er nog maar heel weinig nieuwe medicijnen komen.
  • In de European Lead Factory werken bedrijven, onderzoekers en overheden goed met elkaar samen. Dit is een stoffenbibliotheek met 535.000 stoffen van topkwaliteit, te gebruiken als startpunt voor medicijnontwikkeling. Dit wordt gesubsidieerd door het Innovative Medicine Initiative (IMI), dat wordt gefinancierd door de Europese Commissie en Efpia (de Europese brancheorganisatie van geneesmiddelenbedrijven).
  • We hebben in Nederland een prima systeem met strenge wetgeving om financiële belangenverstrengeling tussen bijvoorbeeld bedrijven en artsen te voorkomen, en transparantie op dat punt te bevorderen. De sector kiest daar bovenop ook voor zelfregulering, bijvoorbeeld met de ontwikkeling van het Transparantieregister Zorg, waarmee alle financiële relaties volledig transparant zijn. De totale waarde van gemelde financiële relaties tussen zorgprofessionals, zorginstellingen en patiëntenorganisaties enerzijds en leveranciers van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen anderzijds was in 2021 ruim € 83 miljoen.
  • Met de invoering van de Code door de Vereniging Innovatieve Geneesmiddel (VIG) in 2020 heeft de sector een belangrijke nieuwe stap gezet om haar maatschappelijk verantwoordelijkheid te onderstrepen. Hier binnen is veilig, integer en professioneel samenwerken een van de uitgangspunten.