Wij zetten ons in voor een betere gezondheid en hogere levensverwachting. In 2040 leven we tenminste vijf jaar langer in goede gezondheid, is de ambitie van Nederland. Een verantwoorde inzet van geneesmiddelen draagt hieraan bij.
Bacteriën die steeds ongevoeliger worden voor antibiotica vormen een serieuze bedreiging voor onze gezondheid. De geneesmiddelensector blijft zich inzetten om nieuwe antibiotica te ontwikkelen. Maar er is meer nodig: we moeten ook werken aan een marktomgeving waarin het voor bedrijven lonend is om nieuwe antibiotica te ontwikkelen én op de markt te houden. Nieuwe businessmodellen moeten een kans krijgen.
Apotheekbereidingen zijn als aanvulling op geregistreerde geneesmiddelen essentieel voor de gezondheidszorg, maar ze vormen geen gelijkwaardig alternatief. Vanwege de wettelijke eisen voor veiligheid, effectiviteit en kwaliteit hebben geregistreerde geneesmiddelen altijd de voorkeur.
Behandelrichtlijnen bieden artsen houvast bij het stellen van diagnoses, het maken van een behandelplan en het voorschrijven van geneesmiddelen. Ze zijn gebaseerd op getoetste en gepubliceerde wetenschappelijke inzichten en worden veelal gemaakt door wetenschappelijke artsenorganisaties, in samenspraak met patiëntenorganisaties.
Geneesmiddelenbedrijven vinden het belangrijk dat medicijnen op een verantwoorde manier worden geproduceerd, op de markt gebracht en gebruikt en dat verspilling wordt tegengegaan. Om dit te bekrachtigen, heeft de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen de Green Deal Duurzame Zorg 2.0 ondertekend.
De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen werkt samen met andere zorgpartijen aan een goed gebruik van geneesmiddelen. Het volgen en verbeteren van het gebruik van geneesmiddelen is daarom van groot belang.
Jaarlijks belandt er minstens 190.000 kilo aan medicijnresten in het oppervlaktewater in Nederland, vooral via urine en ontlasting. Deze geneesmiddelenresten bemoeilijken de bereiding van drinkwater en kunnen een negatief effect hebben op dieren in het water. De Vereniging zet zich in voor het terugdringen van medicijnresten in water.
Er is in de zorg steeds meer aandacht voor het voorkomen en voorspellen van ziekten, naast genezen en behandelen. Door preventieve interventies kunnen mensen in verschillende stadia van ziekten geholpen worden. Dit vraagt ook een andere rol van geneesmiddelenbedrijven.
De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen vindt dat patiëntenorganisaties een volwaardige partner moeten zijn voor alle partijen in de zorg.
Nog altijd beschikken veel mensen in ontwikkelingslanden niet over de noodzakelijke geneesmiddelen. Wereldwijd werken geneesmiddelenbedrijven samen met overheden en universiteiten aan verbetering van de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden.
Vaccinaties vormen een effectieve bescherming tegen infecties met virussen en bacteriën. Ze verlichten ook de druk op het gezondheidssysteem en -budget. Daarom is het belangrijk dat toelatingsprocedures worden versneld, zodat vaccins na registratie sneller beschikbaar zijn voor de Nederlandse burger.
Veel geneesmiddelen die online worden aangeboden, zijn vervalst. Deze vervalste middelen kunnen de gezondheid in gevaar brengen, omdat de kwaliteit en samenstelling niet gewaarborgd zijn.
Een deel van de zorg die nu in het ziekenhuis wordt verleend, kan naar de thuissituatie verplaatst worden. De Care Coalition onderzoek hoe dat veilig, efficiënt en kosteneffectief kan met meerwaarde voor patiënt, zorgverlener en maatschappij.