Geneesmiddelen zijn onmisbaar voor het dagelijks functioneren van heel veel mensen. Wij zetten ons in om de toegang tot innovatieve geneesmiddelen en vaccins voor patiënten te verbeteren
Een manier om patiënten eerder toegang te geven tot nieuwe geneesmiddelen is de adaptive pathways aanpak van de European Medicines Agency (EMA). Met deze aanpak krijgt een specifiek omschreven patiëntgroep alvast toegang tot een geneesmiddel dat nog niet is geregistreerd.
De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen vindt het belangrijk dat artsen de geneesmiddelen kunnen voorschrijven die zij het beste achten voor hun patiënten, zonder dat zij daarbij worden gehinderd door niet-medische redenen.
Het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen kost veel geld. Dat geld wordt verdiend met de verkoop van medicijnen. De inkomsten van nu zijn nodig voor nieuwe middelen van morgen.
Sommige mensen denken dat we in Nederland twee keer betalen voor medicijnontwikkeling: één keer voor het onderzoek door universiteiten, en één keer bij de aankoop van het uiteindelijke medicijn. Dat is niet zo.
Geneesmiddelen kunnen kostbaar zijn. Omdat ze voor een belangrijk deel uit onze zorgpremies worden gefinancierd, is aandacht voor de prijzen van medicijnen gerechtvaardigd.
Patiënten moeten altijd kunnen beschikken over hun medicijnen. Helaas is er de laatste jaren steeds vaker sprake van geneesmiddelentekorten. Dit is een wereldwijd probleem. De VIG zet zich – samen met zorgpartners – in voor structurele oplossingen.
De Vereniging onderstreept het belang van een goed werkende Horizonscan, waarin de gemaakte voorspellingen accuraat en tijdig zijn. Geneesmiddelenbedrijven werken nauw samen met het Zorginstituut om dit te realiseren, met als doel de toegang tot nieuwe geneesmiddelen te versnellen.
De Vereniging wil de betaalbaarheid van en toegang tot nieuwe medicijnen in de toekomst waarborgen. Een doelmatiger gebruik van geneesmiddelen draagt hieraan bij. Dit is onder meer te realiseren door nieuwe prijsmodellen, zoals 'pay for performance', op zowel centraal als decentraal niveau.
De gezondheidszorg wordt steeds beter, ook steeds duurder. Dus rijst de vraag: wat mag de zorg kosten? Een begrijpelijke vraag, waarbij ook gekeken moet worden naar de batenkant; de directe winst voor de individuele patiënt en de directe economische winst voor de maatschappij.
We willen allemaal dat nieuwe geneesmiddelen zo snel mogelijk beschikbaar zijn voor patiënten voor een aanvaardbare prijs. De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen ziet kansen om de sluis, een belangrijk instrument in de toelating en vergoeding van geneesmiddelen, te verbeteren.
Wetenschappers zijn onuitputtelijk bezig met het zoeken naar nieuwe geneesmiddelen. Van de tienduizend onderzochte stoffen, bereikt slecht één geneesmiddel de patiënt. Tijdens het onderzoek sneuvelen er veel potentiële medicijnen, zodat alleen de beste geneesmiddelen overblijven.
Als de wens van de patiënt centraal staat in de behandeling, dan leidt dat tot een verbetering van de kwaliteit van de therapie. Uiteindelijk leidt kwaliteit daarmee tot betere uitkomsten en lagere kosten. De Vereniging zet zich dan ook actief in om waardegedreven zorg verder uit te bouwen.