Tijdens Movember vragen we aandacht voor prostaatkanker, een ziekte die jaarlijks duizenden mannen in Nederland treft. Vroege detectie en gesprekken over prostaatgezondheid kunnen een groot verschil maken in behandelingsopties en kwaliteit van leven. In deze campagne delen we ervaringen van patiënten en inzichten van medisch specialisten, om bewustwording te vergroten en mannen te stimuleren open over hun prostaatgezondheid te praten. Samen streven we naar een toekomst waarin prostaatkanker eerder herkend wordt.
Hij stond midden in het leven, was Marketing Director en onophoudelijk op reis. Nik van Zuilen leek kerngezond toen hij ‘gewoon een keer’ een bloedtest liet doen. ‘Mijn PSA was te hoog. Ik bleek ineens prostaatkanker te hebben.’ Hij vertelt over zijn ziekteproces en over de Prostaatkankerstichting, waar hij bestuurslid Communicatie is.
‘De gunstige overlevingscijfers hangen samen met verbeterde behandelingen. Maar we hoeven onszelf ook niet op de borst te kloppen’, zegt uroloog dr. Harm van Melick. Hij is medisch adviseur bij Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) – een onafhankelijk kennisinstituut voor de oncologische en palliatieve zorg. Van Melick geeft duiding aan een aantal feiten en cijfers rond prostaatkanker, in deze ‘Movember’-maand.
Internist-oncoloog Addy van de Luijtgaarden is gespecialiseerd in prostaatkanker. Hij zag de ontwikkelingen door de jaren heen. ‘De diagnostiek is veiliger, de behandelingen beter en de patiënt staat centraler.’