Op 12 oktober is het Wereldreumadag, een belangrijke dag om stil te staan bij de impact van reuma. Ruim twee miljoen Nederlanders leven met een vorm van reuma; een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende aandoeningen aan het bewegingsapparaat.
Rond Wereld Reuma Dag, jaarlijks op 12 oktober, is het goed om eens stil te staan bij de progressie die we de afgelopen jaren hebben geboekt in de behandeling van reuma. In Nederland hebben bijna twee miljoen mensen een vorm van deze chronische aandoening. Beeld u zich eens in, dat is één op de negen mensen! Grote kans dat u ook iemand kent of bent met reuma.
Een jaarlijkse Wereldreumadag is voor Theo Foekens allesbehalve overbodig. Hij kreeg in de afgelopen decennia te maken met meerdere reumatische aandoeningen, waaronder artritis psoriatica en reumatoïde artritis. “Zonder die biologicals zat ik nu waarschijnlijk in een rolstoel,” vertelt hij. Dankzij medicatie kan Theo, ondanks de beperkingen, nog genieten van zijn grootste hobby: golfen. Zijn verhaal onderstreept het belang van toegang tot effectieve behandelingen voor mensen met reuma.
Maar achter de schermen speelt er een voortdurende strijd, benadrukken Gerardine Willemsen en Patricia Pennings van ReumaZorg Nederland. Ze pleiten voor meer aandacht voor de impact van reuma, zowel lichamelijk als sociaal. Dankzij innovaties zoals JAK-remmers is er veel vooruitgang geboekt, maar reuma blijft een chronische aandoening met grote gevolgen voor het dagelijks leven van patiënten.
Reumatoloog Dr. Pascal de Jong ziet nog steeds mensen uit ‘het oude reuma-tijdperk’, die wensen dat ze later waren geboren. "Inmiddels zijn er veel meer behandelmogelijkheden, maar de uitdagingen blijven groot." Hij pleit voor een aanpak waarin niet alleen de ziekte, maar ook de patiënt centraal staat. Ondanks de vooruitgang in behandelingen zoals methotrexaat en biologicals, blijft het leven met reuma voor veel patiënten een dagelijkse worsteling.