In andere Europese landen, met name in Duitsland, hebben patiënten sneller toegang tot nieuwe medicijnen. Ook landen als Engeland, België en Frankrijk investeren veel in dit onderwerp. Een impressie.
Duitsland heeft een stelsel dat directe patiënttoegang garandeert na goedkeuring door het Europees Medicijn Agentschap (EMA). De Duitse wet verplicht vervolgens dat in een jaar tijd overeenstemming wordt bereikt over een vergoeding. Op basis van een vast stappenplan wordt bepaald of een behandeling toegevoegde waarde heeft ten opzichte van bestaande behandelingen. Bij het beoordelen van innovatieve behandelingen, zoals gentherapieën, maakt de Duitse zorgautoriteit gebruik van real-world data. Deze tonen de toegevoegde waarde in de praktijk aan.
In België gelden net als in Duitsland maximum termijnen voor het vaststellen van de vergoeding. De eerste fase duurt maximaal 90 dagen. In deze fase dient het geneesmiddelenbedrijf het dossier in, waarna wordt beoordeeld of het dossier compleet is. Zo nodig worden in deze eerste fase aanvullende vragen gesteld aan het bedrijf.
In de tweede fase, die ook maximaal 90 dagen duurt, formuleert een Rijksinstituut (RIVIZ) een financieel voorstel. Daarbij wordt ook gekeken naar de therapeutische meerwaarde van het geneesmiddel. Drie uitslagen zijn mogelijk: definitieve vergoeding, tijdelijke vergoeding of geen vergoeding. Daarna stuurt de CTG het voorstel naar de minister, die beslist.
#terugnaar100 | Labyrint | Wat betekent dit voor patiënten? | Wat zijn de knelpunten? | Ambities binnen Europa