Dat heeft Johnson & Johnson donderdag bekendgemaakt in een persbericht. De locaties van Janssen in Beerse en Leiden zijn nauw betrokken bij de ontwikkeling en distributie van het ebola-vaccin. ‘Hiermee laat Johnson & Johnson haar voortdurende commitment zien aan inspanningen om voorbereid te zijn op wereldwijde pandemieën’, zegt het bedrijf in een reactie.
2.000 doden
Tot nu toe zijn er al meer dan 2.000 doden gerapporteerd ten gevolge van ebola in de Democratische Republiek Congo. Daarmee is het de op één na grootste wereldwijde uitbraak ooit. In Afrika overlijdt ruim de helft van de patiënten na een besmetting met ebola.
Klinische studie
Het nieuwe initiatief wordt ondersteund door toonaangevende wereldwijde gezondheidszorgorganisaties. Zij zullen het Janssen-vaccin inzetten in een grootschalige klinische studie, met als doel te voorkomen dat ebola zich verspreidt buiten de huidige uitbraakzone. De nieuwe studie wordt uitgevoerd door het Institut National de Recherche Biomédicale (INRB) en het Congoleze ministerie van gezondheid.
Steun partners
De studie wordt gesponsord door de London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM), en gefinancierd door de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), de Europese Unie, het UK Department for International Development (DFID), Wellcome en de Paul G. Allen Family Foundation. Janssen doneert haar experimentele vaccin voor de studie.