De overheid wil de samenleving zo lang mogelijk openhouden, en zet daarbij vooral in op monitoren, testen en vaccineren. De Europese medicijnautoriteit heeft nu vijf vaccins en acht geneesmiddelen tegen COVID-19 goedgekeurd. Bovendien zitten er nog twee vaccins en twee geneesmiddelen in de toelatingsprocedure. In totaal zijn er 850 vaccins en geneesmiddelen tegen corona in ontwikkeling.
Maar een goedgekeurd vaccin of geneesmiddel is nog niet meteen voor iedereen beschikbaar. Vooral bij geneesmiddelen zijn daarover onduidelijkheden. De volgende vragen zijn het meest urgent:
Een korte toelichting op deze drie vragen. Ten eerste wordt er een extra voorraad opgebouwd van medicijnen die op de intensive care worden gebruikt voor de behandeling van ernstig zieke patiënten. Niet duidelijk is echter of de minister voldoende medicijnen heeft die mensen eerder kunnen gebruiken om de infectie van het virus te bestrijden. Huisartsen zouden een aantal van deze middelen kunnen verstrekken, om zo de druk op de ziekenhuizen te verminderen.
Ten tweede ontwikkelt de minister momenteel een plan om zuurstof thuis toe te dienen. In hoeverre die thuisoptie ook voor infuusmedicijnen geldt, is nog niet uit de kabinetsplannen af te leiden.
Ook de marktintroductie van COVID-19 geneesmiddelen – het derde punt – vraagt nog om verduidelijking.
De minister is geen voorstander van Europese inkoopprocedures, wat de vraag oproept hoe de marktintroductie van (nieuwe) geneesmiddelen dan gaat verlopen. Bestaat de mogelijkheid dat deze medicijnen in de sluis terecht komen voor prijsonderhandelingen? Hoe kan de minister garanderen dat de benodigde COVID-behandelingen tijdig beschikbaar zijn bij een nieuwe uitbraak?
‘Hopelijk kan de minister snel helderheid scheppen op deze punten’, zegt Gerard Schouw, directeur Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG). ‘Op verschillende plaatsen binnen en buiten Europa zie je nu de besmettingscijfers al weer oplopen. Het is voor de volksgezondheid én economie van Nederland zaak dat we op tijd klaar zijn voor een sterkere opleving van corona in het najaar.’
Persbericht Sanofi en GSK over nieuw vaccin
Video Pfizer: 'Pandemische paraatheid: Voorbereid zijn'