Een artikel in The Lancet Neurology beschrijft dat de parkinson nu kan worden aangetoond door onderzoek van ruggenmergvocht van patiënten. De test toont een gevoeligheid van meer dan 90% bij mensen die de ziekte onder de leden hebben, al voordat de eerste motorische klachten zich voordoen.
De test spoort in het hersenvocht van patiënten klonterend eiwit op. Dit is een van de twee biologische kenmerken van de ziekte van Parkinson, naast een tekort aan de stof dopamine in de hersenen. Behalve voor vroegtijdige opsporing is de test ook belangrijke voor onderzoek bij patiënten en de beoordeling van de effecten van behandelingen.
Bas Bloem is hoogleraar neurologie aan het Radboudumc, gespecialiseerd in parkinson. Hij zegt in een artikel in de Volkskrant van afgelopen zaterdag dat hij verwacht dat de nieuwe test op de korte termijn vooral belangrijk wordt in onderzoek. ‘Je kunt hiermee mensen opsporen die in de aanloopfase van de ziekte zitten en testen of je bij hen het verloop al kunt remmen. Ik denk dat wij deze techniek zelf ook bij onze studies gaan inzetten.’
In 2020 telde Nederland 63.500 mensen met parkinson. Bij ongeveer 30% van hen uitte de ziekte zich al voor de leeftijd van 65 jaar. De symptomen van de ziekte verschillen per mens en zijn afhankelijk van het type parkinson. De symptomen kunnen bestaan uit motorische klachten - zoals beven, moeite met bewegen en stijfheid - en niet-motorische klachten, zoals pijn, vergeetachtigheid, slecht slapen en somberheid.
Als gevolg van een vergrijzende Nederlandse bevolking wordt verwacht dat tussen de periode 2015 tot 2040 het aantal mensen met de ziekte van Parkinson met 56% zal toenemen.
Diverse leden van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen houden zich bezig met onderzoek naar en het ontwikkelen van medicijnen tegen de ziekte van Parkinson.
Lees ook: Wereld Parkinson Dag in het teken van de nacht