Boudewijn Visscher (Universiteit Maastricht) promoveerde 17 april op dit onderwerp. Hij laat in zijn proefschrift zien dat patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden beter kunnen worden ondersteund bij het gebruik van hun medicatie. Dit kan door op maat gemaakte gezondheidsinformatie die begrijpelijker en gemakkelijker te beoordelen is. ‘Patiënten met meerdere chronische ziekten én beperkte gezondheidsvaardigheden hebben relatief vaak moeite met het juist en tijdig gebruiken van hun medicatie. Door hun behoeften in kaart te brengen, hopen we ze beter te kunnen ondersteunen’, aldus Visscher.
Visscher bracht de behoeften in kaart van mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden (1 op de 4 Nederlanders). Dit zijn mensen die moeite hebben met het vinden, begrijpen, beoordelen en gebruiken van informatie over gezondheid. Hij toetste hoe effectief de bestaande mogelijkheden zijn om hen te ondersteunen bij goed geneesmiddelengebruik. Dit begint, zegt de onderzoeker, bij eenvoudige en duidelijk communicatie. Hij geeft een aantal heldere tips:
1. Maak de informatie over medicatie op maat voor de patiënt.
2. Bied deze informatie aan in een taal die eenvoudig te begrijpen is.
3. Ondersteun de tekst met animaties of geluid.
4. Stel zorgprofessionals, bijvoorbeeld in de apotheek, beter in staat om de patiënten te
ondersteunen in het begrijpen en verwerven van vaardigheden rondom hun
medicatiegebruik.
Naast het geven van gezondheidsvoorlichting en het vergroten van kennis, zou de ondersteuning bij het gebruik van medicatie ook gericht moeten zijn op het helpen van patiënten bij het verwerven van vaardigheden en zelfvertrouwen. Daarbij is ook een actieve aanpak en het trainen van zorgprofessionals om deze patiënten beter te bereiken een dringende aanbeveling.
‘We zien dat onjuist gebruik van medicatie en therapie-ontrouw vaker voorkomt bij mensen met lagere gezondheidsvaardigheden. Dat terwijl de effectiviteit van een behandeling staat of valt met een goed en passend gebruik van medicijnen. Daar hoort goede en begrijpelijke informatie bij, op de juiste manier, voor de juiste patiënt op het juiste moment. Ook dat is passende zorg,’ zegt Anne Dreves, projectleider Strategische Coalities bij de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG).
De VIG zet zich in voor beter informatie over geneesmiddelen, onder ander door deelname aan het ZonMw-programma Goed Gebruik Geneesmiddelen en samenwerking met het CBG voor begrijpelijke zorginformatie.
Voor meer informatie zie: Nivel, 17-4-2023