10-11-2020

Blog Aarnoud Overkamp: Voldoende kennis

Aarnoud Overkamp
Na vier zenuwslopende dagen zijn de Amerikaanse presidentsverkiezingen dan eindelijk beslist. In Nederland is de politiek voorzichtig aan het warm lopen voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Veel partijen onderschrijven het belang van geneesmiddelenonderzoek en -ontwikkeling.

Dat blijkt uit een eerste inventarisatie van de verkiezingsprogramma's. Ik ben blij dat zoveel politieke partijen, van links tot rechts, de toegevoegde waarde van geneesmiddelen zien en onderschrijven. Een thema waar niemand omheen kan nu we midden in de tweede coronagolf zitten. Opnieuw laat corona zien hoe kwetsbaar onze zorg kan zijn.

Verschillende partijen uiten hun zorgen over geneesmiddelentekorten en kondigen aan in een volgende kabinetsperiode te willen investeren in eigen productie en ontwikkeling van geneesmiddelen. Om daarmee de afhankelijkheid van cruciale grondstoffen en productie van medicijnen van landen als India en China in te perken. Een onderwerp dat mij na aan het hart gaat, en dat vorige week ook ter sprake kwam bij een overleg over toegepaste wetenschap met hogescholen en brancheverenigingen.

Als voorzitter van een groep brancheverenigingen actief in de chemie, voeding en farma, spreek ik een aantal keer per jaar met hogescholen over actuele thema's en prangende kwesties die spelen in de markt en maatschappij, met als doel een goede aansluiting houden tussen onderwijs en bedrijfsleven. Het was niemand hier ontgaan dat medicijntekorten een actueel en urgente probleem is. En dat de geneesmiddelensector een sleutelrol kan spelen bij het oplossen ervan.

Daarbij hoeven we echt niet vanaf nul te beginnen. Binnen onze landsgrenzen is al zoveel kennis en kunde aanwezig. Kijk bijvoorbeeld naar state-of-the-art productiefaciliteiten van Kite in Hoofddorp, Janssen in Leiden, MSD in Oss en TEVA in Haarlem. Stuk voor stuk mooie voorbeelden van de innovatiekracht van onze levendige Life Sciences & Health Sector. We hebben alles in huis om dit verder uit te bouwen.

Als we verkiezingsbeloften mogen geloven, is het te verwachten dat de lokale productiecapaciteit de komende jaren flink zal worden opgeschroefd. Maar voor niks gaat de zon op. Dit betekent ook dat er meer gespecialiseerd en hoger opgeleid personeel nodig is. Terwijl veel van de hiervoor genoemde bedrijven nu al problemen ondervinden bij het vinden van geschikte medewerkers. Kijk maar naar de diverse vacatures in de krant.

Nederland is uitstekend gepositioneerd als farmaceutisch kennisland in Europa. Een aantrekkelijk investeringsklimaat helpt daarbij. En om de medicijnvoorziening van de toekomst te verzekeren, moeten we ook investeren in kennis en opleiding van talent van morgen.

Aarnoud Overkamp
(voorzitter Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen)