Online is ontzettend veel informatie te vinden over ziektes en medicijnen. Per ziektebeeld zijn er vaak meerdere apps en websites. Door dit enorme aanbod is het bijna niet mogelijk om een keuze te maken, laat staan om te zien welke bron betrouwbaar is.
Oud-collega Claudia Rijcken laat in haar boek Pharmaceutical Care in Digital Revolution de enorme verandering in de toekomst zien. Big data en kunstmatige intelligentie gaan de zorg ingrijpend veranderen. Ik was blij om te zien dat er ook een hoofdstuk wordt besteed aan educatie.
Shared decision making wordt steeds belangrijker, daar zijn we het over eens. En de patiënt moet meer regie over zijn eigen zorg krijgen; ook daarover is brede consensus. Maar dan moet hij wél over de juiste data beschikken. Momenteel is er nog te veel incomplete of foutieve informatie te vinden.
Daarbij moeten we kritisch op onszelf zijn, want ook de geneesmiddelensector draagt bij aan deze wildgroei. Iedereen zet in op digitalisering. Daar horen blijkbaar veel verschillende apps en websites bij, het liefst één per innovatief geneesmiddel. We proberen de apps zo toegankelijk en actueel mogelijk te maken en houden, maar misschien zorgen ze juist wel voor meer ruis op de lijn. Hoeveel apps kun je goed bijhouden? En hoeveel gebruik je er nu daadwerkelijk?
De persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) biedt hopelijk een oplossing. Een PGO zorgt voor een duidelijke online omgeving, waar alle informatie voor de patiënt samenkomt en waar hij zelf de gegevens kan beheren. Door aan te sluiten bij MedMij, een initiatief van de Patiëntenfederatie Nederland, Nictiz en het ministerie van VWS, worden zowel de technische standaarden als de juridische richtlijnen getoetst. Dit zorgt voor betrouwbare en veilige informatie. Een applicatie binnen deze omgeving, met de juiste informatie over een ziektebeeld en de bijbehorende medicijnen, geeft de patiënt de kans om zelf aan het stuur te komen.
Onze sector kan hierin een rol spelen, door de informatie over onze geneesmiddelen aan te leveren of te toetsen. Vanuit de Young Innovators of Medicines pakken we dit graag op. Op 8 mei gaan we tijdens een online webinar in gesprek met andere stakeholders over betrouwbare informatievoorziening over huidige en toekomstige medicijnen. Zodat over tien jaar elke oma alles eenvoudig zélf kan vinden.
Aanmelden voor webinar 8 mei