Ook hier in Nederland gaan we spannende tijden tegemoet; de verkiezingsstrijd staat op het punt van losbarsten. Niet dat ik bang ben voor vergelijkbare taferelen als in de US, maar als kersverse inwoner van dit land en vanuit mijn nieuwe positie als general manager bij Amgen, heb ik wel een vurige wens voor het komende kabinet: laat de geneesmiddelensector toe als partner in het debat om de Nederlandse gezondheidszorg te verbeteren en stop met polariseren. De farmaceutische industrie is onderdeel van de oplossing, niet van het probleem.
Ik maak me hier serieus zorgen over. Vernieuwing van de gezondheidszorg is dringend noodzakelijk. De cijfers zijn helder en onverbiddelijk: het aantal patiënten dat de komende vijf jaar een beroep op de zorg doet, groeit gestaag door. En dat heeft grote gevolgen voor de zorguitgaven. Die zullen naar verwachting stijgen van 85 tot 98 miljard euro in 2025. Hoog tijd dus om in actie te komen en te werken aan oplossingen.
Nieuwe, dure behandelingen worden vaak aangewezen als oorzaak van de oplopende zorguitgaven. Dat is wat mij betreft een iets te eenzijdige benadering. De kosten van geneesmiddelen per ziekenhuispatiënt zijn de afgelopen jaren juist licht gedaald, concludeerde Deloitte vorig jaar al in een onderzoek naar de toekomstbestendigheid van het geneesmiddelensysteem. Dat de uitgaven aan geneesmiddelen van ziekenhuizen stijgen, komt vooral door de groei van het aantal patiënten dat specialistische geneesmiddelen gebruikt.
Maar voordat we weer in een factcheckingachtige-discussie belanden, wil ik het debat graag naar een hoger niveau tillen. De geneesmiddelensector maakt onmiskenbaar onderdeel uit van het Nederlandse zorgsysteem. We willen dan ook graag meepraten, meedenken en meebouwen aan de vernieuwing van de gezondheidszorg. Transformatie van het zorgsysteem is niet voor niks één van de drie pijlers van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen de komende jaren. Ook onze sector voelt zich hier medeverantwoordelijk voor. Maar dan is het wel nodig dat we als partner serieus worden genomen en aan de overleg- en debattafels kunnen aanschuiven. Helaas is dat nog steeds niet vanzelfsprekend.
Dat het ook anders kan, laat het Linnean-netwerk zien. Dit is een landelijk, open, samenwerkingsproject van patiënten, zorgprofessionals, bestuurders, beleidsmakers en zorgverzekeraars. Amgen neemt hier ook aan deel. Op dit moment hebben meer dan 850 leden van het netwerk het gemeenschappelijke doel om de kwaliteit van zorg en kwaliteit van leven te verbeteren, met als uitgangspunt de overgang naar een waardegedreven zorgstelsel in Nederland te versnellen. Een voorbeeld dat aantoont dat werken vanuit gemeenschappelijkheid inspireert en verbindt.
Want dat is nodig: vertrouwen! We streven allemaal naar de beste, betaalbare zorg voor patiënten. Wij blijven ons inzetten om succesvolle, innovatieve geneesmiddelen en vaccins te introduceren bij Nederlandse patiënten die anders niet behandeld konden worden.
Laten we samen pionieren om de sector te vernieuwen! Ik ben net begonnen in het bestuur van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen en ik zet me hier graag voor in. Dus begraaf de strijdbijl en bouw samen aan een nieuw, robuust zorgsysteem. Ik sta open voor discussie, dus kom maar op!