22-04-2021

BMS bouwt CAR-T-celfaciliteit in Leiden

Gentherapie, Cart-T, geneesmiddel, medicijn
Bristol Myers Squibb (BMS) gaat op het Leiden Bio Science Park een nieuwe CAR-T-celtherapiefaciliteit bouwen. Vanuit de hightech productiefabriek zullen patiënten in heel Europa worden voorzien van innovatieve CAR-T-celtherapieën.

‘Het is enorm goed nieuws dat BMS voor Nederland heeft gekozen’, zegt Gerard Schouw, directeur Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen. ‘Niet alleen patiënten in heel Europa zijn hierbij gebaat, het laat ook zien dat ons LSH-ecosysteem groeit en bloeit door de samenwerking tussen bedrijven, universiteiten en de overheid.’ Dit was ook een belangrijke reden voor BMS om zijn activiteiten in Nederland uit te breiden, geeft Veronique Walsh aan, General Manager van BMS: ‘Nederland biedt een innovatieve hub voor life sciences en beschikt over toptalent in de branche. We kijken uit naar de invulling van honderden vacatures in de komende jaren om daarmee de locatie vorm te geven.’

CAR-T-celtherapie

CAR-T staat voor 'Chimere Antigeen Receptor T-cel'-therapie. T-cellen zijn afweercellen die kwaadaardige kankercellen kunnen aanvallen en uitschakelen. Bij kankerpatiënten worden eerst witte bloedcellen afgenomen. Die worden genetisch aangepast in het productiecentrum om vervolgens in gespecialiseerde academische centra bij de patiënt toe te dienen. Deze bewerking helpt om via lichaamseigen T-cellen hematologische kankersoorten te bestrijden.

Economie

De komst van de nieuwe faciliteit laat zien dat biotech-bedrijven investeren en daar proficteert de Nederlandse economie van. Naast de directe banen – ten minste 500 - levert de faciliteit ook veel indirecte werkgelegenheid op, zoals toeleveranciers, logistiek en transport.
Sinds de komst van de EMA naar Amsterdam kijken steeds meer biotech- en geneesmiddelenbedrijven naar Nederland. Schouw: ‘Dit geeft ons land internationaal veel aanzien en maakt Nederland aantrekkelijk als vestigingsplaats voor andere biotechbedrijven en hoogopgeleid talent. Nederland kan het ‘Boston aan de Noordzee’ worden. Zo kan het zijn dat straks steeds meer geneesmiddelen en ook vaccins het predicaat dragen: Made in NL.’