07-02-2023

Carla Vos: ‘DNA- medicatiepas is geen sciencefiction meer’

DNA personalised medicine
Ernstige bijwerkingen van medicijnen nemen met 30 procent af als de dosering wordt afgestemd op het DNA van patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van een team van internationale onderzoekers onder leiding van het LUMC. Daarnaast kan een optimale dosis ook leiden tot een betere werking van een medicijn.

‘Dit is een prachtig voorbeeld van steeds meer behandeling op maat’, aldus Carla Vos, adjunct-directeur van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG). ‘Door de inzet van nieuwe technieken, zoals moleculaire diagnostiek, farmacogenetische testen en nu ook via deze DNA- medicatiepas, is dit nu geen sciencefiction meer, maar de realiteit van vandaag.’ In totaal deden bijna 7000 patiënten uit 7 Europese landen mee aan het onderzoek. Van elke deelnemer werd het DNA in kaart gebracht. Dat werd vastgelegd in de persoonlijke DNA-medicatiepas. De medicijnen die de deelnemers gebruikten waren voor de behandeling van onder meer kanker, hart- en vaataandoeningen en psychische klachten.

Beter en veiliger

Een medicijn kan bij verschillende patiënten een verschillend effect hebben. Dat is voor een deel toe te schrijven aan het feit dat ieders DNA een unieke samenstelling heeft. Sommige mensen breken medicijnen langzamer af, waardoor ze een lagere dosis van een medicijn nodig hebben. Bij een lagere dosis is de kans op bijwerkingen minder. Maar dit inzicht kan ook duidelijker maken welk geneesmiddel het beste bij de patiënt past. Door het DNA-profiel van de patiënt vast te leggen in een medicatiepas kunnen artsen precies bepalen welke medicijndosis optimaal is voor de patiënt.

Arbeidsbesparingen in de zorg

Het afstemmen van geneesmiddelen op basis van genetische kenmerken kan ook helpen bij het terugdringen van arbeidstekorten in de zorg. Want minder bijwerkingen zijn niet alleen beter en veiliger voor de patiënt, ze verlichten ook de druk op de zorg. Door de medicatie beter af te stemmen op de individuele patiënt kunnen bijvoorbeeld ziekenhuisopnames en verergering van ziekte worden voorkomen.’

Beschikbaar maken

‘De volgende stap is om deze DNA-medicatiepas voor alle patiënten in Nederland beschikbaar te maken’, vervolgt Vos. ‘Invoering van deze pas sluit naadloos aan bij de initiatieven op het gebied van passende zorg, waar ook gepast medicijngebruik een onderdeel van is. Geneesmiddelen bedrijven willen niets liever dan ervoor zorgen dat patiënten, die hun geneesmiddelen gebruiken, en de artsen die de geneesmiddelen voorschrijven, een positieve ervaring hebben. En daar kan de inzet van deze nieuwe technieken bij helpen. Wij steunen dan ook van harte alle ontwikkelingen die de behandeling op maat mogelijk maken, waaronder ook deze DNA-medicatiepas.’

Lees ook: Blog Mark Dekker: DNA-kennis beter benutten bij kanker