De Code is een maatschappelijke Code die de geneesmiddelensector opstelde als leidraad om op een verantwoorde en transparante wijze te handelen.
'De zelfevaluatie 2022/2023 van de Code laat zien dat
monitoring van de waarden waarvoor innovatieve farmaceutische bedrijven in
Nederland staan echt iets betekent', zegt Hugo Hurts, voorzitter van het Adviescollege dat toeziet op het naleven van de Code. 'We zien veel goede voorbeelden van
samenwerking tussen farmaceutische bedrijven en andere partijen in de
gezondheidszorg gericht op betere zorg en beter gebruik van informatie. We zien
ook verheugend snelle ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Steeds
meer bedrijven bereiken de fase waarin ze werken aan verduurzaming van hun
gehele ontwikkel- en productieproces. Dat is van niet te onderschatten
betekenis. Er blijven zorgen over de beschikbaarheid van geneesmiddelen.
Producenten van merkgeneesmiddelen kunnen de bestaande problemen niet oplossen,
maar ze kunnen daarbij wel een rol spelen door goede samenwerking met onder meer producenten van generieke geneesmiddelen.'
De zelfevaluatie richtte zich dit jaar op een beperkt aantal actuele thema’s die de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de sector laten zien, namelijk eerlijk marktgedrag, de beschikbaarheid van geneesmiddelen en duurzaamheid in de keten. De bedrijven illustreren met concrete voorbeelden hoe zij deze waarden vorm geven in hun beleid en activiteiten.
Bedrijven ontplooien veel initiatieven om samen te werken met publieke en private partijen met als doel de zorg voor patiënten te verbeteren. Dit heeft geleid tot een groot aantal voorbeelden. Het gaat daarbij om innovatie van geneesmiddelen zelf of om een betere toepassing van bestaande geneesmiddelen.
Er zijn diverse voorbeelden over het inrichten van registers, met als doel het ziekteverloop en het effect van behandelingen in kaart te brengen. Andere voorbeelden betreffen onderzoeksprojecten om de effectiviteit van geneesmiddelen beter te kunnen voorspellen.
Bedrijven geven daarnaast aan bij te dragen aan educatieprogramma’s van artsen, patiënten, wetenschappelijke onderzoeken en zorgprojecten voor de verbetering van patiëntenzorg en -ondersteuning.
Bedrijven hebben programma’s om geneesmiddelen vervroegd beschikbaar te stellen voor patiënten die op deze middelen zijn aangewezen, maar nog vóórdat er voor deze middelen ook vergoeding bestaat. Hiervoor zijn diverse mogelijkheden.
Ook geven ze aan dat in de onderhandelingen met zorgverzekeraars en ziekenhuizen meer ruimte komt voor innovatieve financiële afspraken over geneesmiddelen, zoals pay for performance. Meerdere bedrijven geven aan dat bij de financiële onderhandelingen ook afspraken kunnen worden gemaakt over de inzet van diagnostiek of andere randvoorwaarden voor gepast gebruik.
Daarnaast nemen de bedrijven tal van maatregelen om medicijntekorten te voorkomen. Ook zetten ze volop in op duurzaamheid in de keten. Het betreft vaak internationale initiatieven, gezien het internationale karakter van de sector. Maar ook op nationaal niveau wordt geïnvesteerd om energieneutraal te worden, emissies tot nul te reduceren en medicijnresten in het milieu te minimaliseren.
Op dinsdag 4 juli, de Dag van de Code, zet de sector de spotlights op een aantal best practices uit de zelfevaluaties die bijdragen aan passende zorg.