21-04-2020

EFPIA: ‘Sterke rol van EU is nu essentieel’

‘Bij grensoverschrijdende bedreigingen van onze gezondheid is coördinatie door de Europese Unie essentieel.’ Dat schreef EFPIA, de Europese brancheorganisatie van geneesmiddelenbedrijven, zondag in een open brief aan het Europees Parlement.

Aanleiding voor de open brief was een resolutie die het Europees Parlement vrijdag aannam. Daarin vroeg het parlement om Europese coördinatie bij de bestrijding van de COVID-19 pandemie. EFPIA ondersteunt die resolutie, en dringt aan op grotere bevoegdheden van Europese instellingen.

Meer bevoegdheden

‘Geen enkel land kan deze pandemie op eigen houtje bestrijden’, schrijft EFPIA. Daarom vindt de brancheorganisatie het ook belangrijk om het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) en de Europese geneesmiddelenautoriteit (EMA) meer bevoegdheden, geld en personeel te geven. Dat moet deze instanties beter in staat stellen om medische acties in tijden van crisis te coördineren.

Geen exportverboden

Solidariteit, partnerschap en samenwerking op wereldschaal zijn juist nu hard nodig. Daarom is het belangrijk dat landen niet kiezen voor exportverboden voor medicijnen en andere beperkende maatregelen, om de belangen van de eigen bevolking voorop te stellen. Dit kan leiden tot vergeldingsmaatregelen, waarna uiteindelijk patiënten in alle betrokken landen slechter af zijn, schrijft EFPIA. Daarom is EFPIA blij dat de resolutie oproept om grenzen open te houden voor medicijnen en medische hulpmiddelen.

Economische crisis

EFPIA schrijft ook haar betrokkenheid bij het leed dat het virus veroorzaakt, en dat de aangesloten bedrijven de klok rond werken om een goed vaccin of geneesmiddel tegen COVID-19 te vinden. Via het Innovative Medicines Initiative (IMI) werken de beste wetenschappers in universiteiten en geneesmiddelenbedrijven samen. Als een behandeling of vaccin beschikbaar wordt zullen bedrijven hun productiecapaciteit inzetten en samenwerken met overheden om er voor te zorgen dat ze toegankelijk en betaalbaar zijn. Verder onderstreept EFPIA dat geneesmiddelenbedrijven niet alleen de gezondheidscrisis willen bestrijden, maar ook de economische. ‘Met circa 700.000 medewerkers in Europa en een jaarlijkse bijdrage aan onderzoek en ontwikkeling van zo’n 35 miljard euro staat onze sector klaar om haar rol te spelen bij het economisch herstel van Europa.’

Open brief EFPIA aan Europarlement

Meer over de resolutie