23-08-2022

GSK sluit overeenkomst met UNICEF voor malariavaccin; miljoenen kinderen beschermd

Malariavaccin kinderen Afrika
Geneesmiddelenbedrijf GSK heeft een overeenkomst bereikt met UNICEF om miljoenen doses van 's werelds eerste malariavaccin te verstrekken aan kinderen in Afrika. Hiermee wordt de hoop wordt versterkt dat deze dodelijke ziekte op een dag kan worden uitgeroeid.

In een nieuwsbericht geeft UNICEF aan 167,4 miljoen euro te betalen voor 18 miljoen doses van het malariavaccin. Deze doses zullen in de komende drie jaar worden geleverd. Het complexe vaccin is het resultaat van jarenlang onderzoek, en wordt toegediend bij kinderen vanaf vijf maanden oud. Het vaccin kan ieder jaar 25 miljoen kinderen beschermen tegen malaria.

Investeren voor infectieziekten

GSK kondigde eerder in juni een R&D investering van 1 miljard pond aan om in de komende 10 jaar infectieziekten in lage-inkomenslanden voor te blijven. De nieuwe investeringen ondersteunen verdere innovatie in de strijd tegen malaria, tuberculose en HIV en legt nadruk op verwaarloosde tropische ziekten en antimicrobiële resistentie.

Keerpunt

De overeenkomst betekent een keerpunt in de strijd tegen de ziekte, die wordt veroorzaakt door een parasiet die leeft op besmette muggen. Vorig jaar stierven alleen al in Afrika bijna een half miljoen kinderen aan malaria. Het vaccin van GSK is gericht tegen de belangrijkste soort van de parasiet, die verantwoordelijk is voor meer dan 90 procent van de malariadoden.

Deskundigen op dit gebied juichen de laatste stap toe in het lange proces om dit vaccin, na 35 jaar ontwikkeling, beschikbaar te maken in landen waar dit het hardst nodig is. GSK verhoogt nu de productie, met het plan om van 2026 tot 2028 jaarlijks 15 miljoen doses te leveren.

"We hopen dat dit nog maar het begin is. Deze uitrol van vaccins geeft een duidelijke boodschap aan de ontwikkelaars van malariavaccins om door te gaan met hun werk, want malariavaccins zijn nodig en gewild", aldus Etleva Kadilli, directeur van de Supply Division van UNICEF in het nieuwsbericht. " Dit is een enorme stap voorwaarts in onze gezamenlijke inspanningen om kinderlevens te redden en de last van malaria te verminderen. “

Overdracht van technologie

GSK werkt samen met het Indiase bedrijf Bharat Biotech om het vaccin te gaan maken. De overdracht van technologie zal volgens de planning tot zes jaar duren waardoor en Bharat pas vanaf 2028 operationeel zal zijn. Dat komt door de zeer complexe aard van dit vaccin, waar tientallen jaren aan is gewerkt. GSK verklaart dat het samenwerkt met Bharat en partners zoals UNICEF om na te gaan hoe de overdracht van de knowhow kan worden versneld.