'Als je eenmaal bent begonnen, is roken geen vrijwillige keuze. Het is een zware verslaving. Er wordt echt onderschat hoe ziekmakend en verslavend roken is', zegt Molenaar die onder andere een promotieonderzoek deed voordat ze bij Pfizer aan de slag ging.
Jaarlijks overlijden in Nederland meer dan 20.000 mensen aan de gevolgen van (mee)roken en dagelijks starten nog steeds (jonge) kinderen met roken. 'Als moeder van drie jonge kinderen zie ik het als mijn plicht om mijn bijdrage te leveren aan het bereiken van een rookvrije generatie.'
Binnen Pfizer is Molenaar ook actief met 'stoppen met roken'-zorg. Zo is ze medisch verantwoordelijk voor het 'stoppen met roken'-product. 'Als het niet lukt om op wilskracht of met behulp van nicotine-vervangende middelen te stoppen met roken, dan kan je gebruik maken van geneesmiddelen', legt Molenaar uit.
'Mijn missie is om artsen zo goed mogelijk te faciliteren en voor te lichten zodat zij op hun beurt optimaal toegerust zijn om patiënten op de beste manier te begeleiden bij het stoppen met roken. Het doel is dat zij daadwerkelijk het gesprek met de roker aan gaan. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de slagingskans om blijvend te stoppen met roken het grootst is bij gebruik van medicatie in combinatie met gedragsmatige interventie. Het maakt mij uiteindelijk niet uit hoe je stopt, als je het maar doet op een manier die het best bij je past, want dan is de slagingskans het grootst.'
De belofte van Renéé Molenaar is onderdeel van de campagne #WijGevenNietOp, waarin medewerkers van geneesmiddelenbedrijven vertellen over hun toewijding bij de ontwikkeling en productie van nieuwe medicijnen tegen ziektes waarvan we vandaag de strijd nog verliezen. Lees hier het hele verhaal van Renéé Molenaar van Pfizer.