Tijdens het congres deelden partners van de Green Deal hun ervaringen en waren er sprekers met wetenschappelijke feiten en inspirerende voorbeelden, met aansluitend per pijler verdiepende sessies.
Brigit van Soest-Segers, programmamanager van de Coalitie Duurzame Farmacie leidde, samen met apotheker en voorzitter van de KNMP Klankbordgroep Duurzame Farmacie Emma van Roosmalen, een sessie over het verlagen van de milieubelasting door medicatie (pijler 5). Zij deden aan de hand van tien stellingen.
Een van de stellingen was: ‘De beste zorg voor de patiënt is tevens de meest duurzame zorg.’ Ze lichtten dit toe aan de hand van een casus over dosis-aerosol versus inhalatiepoeders. Hoewel deze eerste groep geneesmiddelen in het algemeen vanwege het HFA drijfgas een veel grotere milieu-impact heeft dan de inhalatiepoeders, kan incorrect gebruikt een longaanval (exacerbatie) met ziekenhuisopname tot gevolg hebben. En dát kan weer leiden tot een veel grotere milieu-impact. Kennis van patiënt, geneesmiddel en milieu is voor voorschrijvers cruciaal om hierin de juiste afweging te maken, waarbij de beste zorg voor de patiënt ook vaak de meest duurzame keuze is.
Vrijdag 4 november vindt voor genodigde bestuurders het tekenmoment voor Green Deal Duurzame Zorg 3.0 plaats, in Den Haag. Vanuit de gemeenschappelijk gevoelde urgentie en intrinsieke overtuiging dat verduurzaming van de zorgsector móet en ook kán, en dat focus en meer inzet nodig is, committeren de ondertekenende partijen zich aan vijf doelstellingen om te komen tot duurzame zorg en ondersteuning:
Van Soest: ‘Samen actief werken aan duurzaamheid gaat leiden tot een noodzakelijke transitie in de zorg, daar ben ik van overtuigd. Hierdoor worden ook wet- en regelgeving en perverse financiële prikkels die verduurzaming tegenzitten uiteindelijk aangepast.’
Green Deal Duurzame Zorg 2.0