28-07-2020

VIG Talk over ‘Nederland als medicijnhub’

Dat het een slim idee is om medicijnontwikkeling en -productie in Nederland te stimuleren, vinden steeds meer mensen. Maar hoe pak je dat aan? In de eerste VIG Talk, op 3 september, spreken Hans de Boer (VNO-NCW) en Brigitte Drees (Pivot Park) hierover.

De VIG Talks zijn de online opvolgers van de vertrouwde kennisateliers van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG). De formule is kort en krachtig.
VIG-directeur Gerard Schouw modereert het event. Twee sprekers geven een korte inleiding, van circa tien minuten per persoon. Daarna beantwoorden zij vragen van dagvoorzitter Schouw én de online deelnemers, die via de chat vragen en opmerkingen kunnen doorgeven. In totaal duurt dit event een uur.

Donderdag 3 september

De eerste VIG Talk – live vanuit studio WTC The Hague – vindt plaats op donderdag 3 september. Die dag draait de discussie om ‘Nederland als medicijnhub’, het achtpuntenplan dat de VIG in juli publiceerde.

Kwetsbaar

De coronapandemie heeft pijnlijk zichtbaar gemaakt hoe kwetsbaar de medicijnketen is. Het overgrote deel van de geneesmiddelen wordt in China of India gemaakt. Een lockdown of ander probleem dáár leidt al snel tot problemen met de levering hier. Dit kan en moet anders, vindt de VIG.
VNO-NCW voorzitter Hans de Boer sloot zich daarbij aan, bij de publicatie van het achtpuntenplan.
‘Nederland heeft de perfecte uitgangspositie om de medicijnhub van Europa te worden’, zegt Hans de Boer. ‘Met de EMA, het Europees Octrooibureau en een perfecte life sciences and health sector in ons land ligt de bal voor het doel.’

Acht punten

Het achtpuntenplan bevat de volgende concrete aanbevelingen:

  • garandeer langjarig commitment;
  • durf concurrerend te zijn;
  • investeer in productiefaciliteiten;
  • maak productie flexibeler en efficiënter;
  • introduceer slimme logistiek;
  • voer gericht acquisitie;
  • maak de sector aantrekkelijk om in te werken;
  • richt een Geneesmiddel Regieorgaan op.

Boston
‘In Boston hebben we met eigen ogen gezien hoe effectief het kan zijn als geneesmiddelenbedrijven, universiteiten, ziekenhuizen en kleine biotech bedrijven bij elkaar in de buurt zitten’, zegt De Boer. ‘Dan creëer je een sneeuwbalwerking. Hier in Nederland hebben we natuurlijk ook al van alles in huis. Kijk bijvoorbeeld naar Janssen, dat vanuit Leiden hard werkt aan een coronavaccin, en naar MSD, dat met de terugkeer van het vertrouwde Organon women’s health een nieuwe impuls geeft.’

Aanmelden
Dit online event is vrij toegankelijk voor iedereen die van gedachten wil wisselen over dit onderwerp. Na aanmelding sturen we een linkje!

Aanmelden VIG Talk (donderdag 3 september van 16.00 tot 17.00 uur)

Publicatie ‘Nederland als medicijnhub’