De cijfers zijn niet mals; jaarlijks sterven wereldwijd 700.000 mensen aan infecties vanwege antibioticaresistentie. Over krap 30 jaar is het allesbehalve rooskleuriger: 10 miljoen doden is de verwachting voor 2050. Het goede nieuws is dat de urgentie voor AMR-aanpak wordt gevoeld. Zo heeft het AMR Action Fund – in 2020 opgericht met 1 miljard dollar steun van de geneesmiddelensector – de ‘haast’ omgezet in actie. Het fonds investeerde onlangs in Vedanta Biosciences en Pattern Bioscience.
Nog meer cijfers, maar dan uit de VS. Jaarlijks vallen daar tienduizenden doden door zo’n half miljoen Clostridioides difficile-infecties. Deze bacterie is een veroorzaker van diarree en darminfecties, vooral in zorginstellingen. En hier komt die investering bij Vedanta in beeld. Het bedrijf wil de fonds-financiering vooral toepassen voor een fase-3 studie van een antibioticum ter preventie van terugkerende Clostridium-infecties.
De andere investering van het AMR Action Fund is bestemd voor een broodnodig diagnostisch platform. Pattern Bioscience ontwikkelt dit voornamelijk om diagnostiek te versnellen en gevoeligheidstests te verbeteren. Daarmee zou bijvoorbeeld de tijd voor definitieve diagnose teruggebracht kunnen worden van soms wel vier dagen naar enkele uren.
Ook op Europees niveau is men druk doende met AMR. Zo benadrukte de EU Pharma Strategy eind april ook de noodzaak om nieuwe antibiotica te ontwikkelen. Om de strijd tegen AMR op te voeren ligt er een voorstel met aanvullende maatregelen volgens het ‘One Health’-principe; dus op het gebied van de gezondheid van mens, dier en milieu. ‘De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) onderschrijft het belang van de strijd tegen AMR’, aldus Carla Vos, adjunct-directeur VIG. ‘Er zijn meerdere farmaceutische bedrijven die blijvend nieuwe antibiotica ontwikkelen. En het AMR action Fund is een goed voorbeeld van hoe geneesmiddelenbedrijven de handen ineen slaan om AMR te bestrijden. In de afgelopen drie jaar hebben ruim 20 geneesmiddelenbedrijven in totaal $1 miljard geïnvesteerd in het AMR Action Fund.’
Ook het Europese Innovative Medicines Initiative (IMI), een samenwerking van publieke en private partners, heeft de afgelopen 10 jaar een € 1 miljard geïnvesteerd in 14 innovatieve AMR-onderzoeksprojecten. Geneesmiddelenbedrijven en universiteiten werken hierin samen om meer inzicht te krijgen in de oorzaken van resistentie en om de ontdekking van nieuwe behandelingen te stimuleren. Vos: ‘Inmiddels zijn er in deze projecten 7 potentiële nieuwe medicijnen ontwikkeld. Dat zijn 7 opties voor de nieuwe antibiotica van morgen.’