[Fotografie Cathy Greenblad]
Het landelijk project ABOARD (A personalized medicine approach for Alzheimer’s disease), is een samenwerking van meer dan dertig partners, waaronder de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, om de ziekte van Alzheimer te stoppen. Het doel van ABOARD is om voorbereidingen te treffen voor een toekomst waarin we de ziekte van Alzheimer stoppen vóór het start. Onder andere door: verbeteren diagnostiek, ontwikkelen van risicoprofielen op maat en focus op preventie door het vergroten van het bewustzijn rondom dementie en hersengezondheid.
ABOARD hecht groot belang aan het opleiden van junior onderzoekers binnen het consortium. Een gepersonaliseerde behandeling voor de ziekte van Alzheimer vereist investeren in en opleiden van een nieuwe generatie professionals. Dit gebeurt binnen het ABOARD Junior Training Programma dat vandaag van start gaat. Het trainingsprogramma bestaat uit een serie masterclasses en workshops. Deze worden verzorgd door partners uit de gehele kennisketen: van universiteiten tot zorg- en kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en bedrijven.
Benieuwd naar het jonge talent van ABOARD? Bekijk hier de video over het ABOARD Junior Training Programma en maak kennis met de onderzoekers van de toekomst.
In Zeist, De Bilt, Bunnik en Utrechtse Heuvelrug, is tot en met 14 oktober de fototentoonstelling ‘Love, Loss and Laughter’ te zien van Cathy Greenblat. De Amerikaanse fotografe stelde een expositie samen met portretten van mensen met dementie en hun omgeving. Het laat zien dat dementie geen grenzen kent, en mensen in alle delen van de wereld overkomt. De tentoonstelling, die mede wordt gesponsord door Biogen, gaat de hele wereld over. Greenblat hoopt dat haar foto’s bijdragen aan een beter begrip van mensen die leven met dementie. De fototentoonstelling maakt onderdeel uit van het programma Dementie Anders Bekeken.
Op Wereld Alzheimer Dag roept de Europese brancheorganisatie van geneesmiddelenbedrijven EFPIA op gezamenlijk te werken aan oplossingen voor de ziekte van Alzheimer. ‘Eén sector kan de strijd tegen de ziekte van Alzheimer niet winnen. Om manieren te vinden om de ziekte te behandelen, te vertragen of te voorkomen, zijn samenwerking, partnerschap en nieuwe benaderingen nodig.’ Een aantal bij EFPIA aangesloten bedrijven hebben inmiddels hun krachten gebundeld in het Platform Alzheimer met als doel te zorgen voor een betere toekomst voor mensen met de ziekte van Alzheimer.
Bekijk in deze PDF de inspanningen van de geneesmiddelensector bij onderzoek en ontwikkeling van mogelijke (toekomstige) behandelingen en diagnostiek.
Luister hier naar de EFPIA-podcast 'Can we expect a cure for Alzheimer's soon?'